3 MALE u Ayurvedi – PURISHA (stolica)

Zadnja, ali svakako najvažnija Mala je Purisha =stolica.

Prema kvaliteti, kvantiteti, redovitosti, načinu i trajanju koji provedemo sami u kupaonici ovisi jako puno. Naša primarna konstitucijska dosha (Vata/Pitta/Kapha) pokazuje svoje kvalitete kroz ovu Malu. Kako bismo odredili konstuticiju (Prakriti), ali ponajviše poremećaj (Vikriti), što je u ayurvedi važnije, trebamo ispitati klijenta kakve su mu navike pražnjenja crijeva.

Sve što pojedemo mora biti metabolizirano. Hrana u ustima ima određeni okus (Rasu), ona po svojim kvalitetama grije ili hladi tijelo (Virya) i nakon što prođe metabolizam jetre i krene u drugu fazu probave, kada ulazi u tkiva i hrani ih (ili ih truje – ovisi jedete li hranu adekvatnu svojim potrebama), ima svoj post-digestivni efekat (Vipak).

Kako bismo hranu procesuirali, moramo ju dobro sažvakati, da se želudac ne muči. U želucu bi već trebao čekati Agni (želučani sokovi) koji se miješa sa hranom i počinje ju pretvarati u kašu koja ide u tanko crijevo (Pachamanashaya) i onda u debelo (Pakwashaya). U tankom crijevu se događa asimilacija makronutrijenata i crijevne resice vuku sve što se nalazi u cirkulaciju, a debelo crijevo absorbira mikronutrijente i vodu. Ako je stolica premekana ili presuha, to nam govori da se absorpcija ne dešava na pravilan način i da postoje procesi koji zahtjevaju tretman (hranom, lifestyleom ili/i preparatima. Važno je da se crijeva redovito (to znači svaki dan) prazne u potpunosti i da nema toksina (ame) koji ometaju procese probave u bilo kojem dijelu probavnog trakta (želudac, tanko i debelo crijevo), upala i sl.

U Ayurvedi, sve potječe od zdrave probave!

Navike koje treba prakticirati kako bismo zadržali zdravlje crijeva:

  • Jesti samo kada smo gladni i kada je probavljen prethodni obrok (ako podrignemo i osjetimo oprethodni obrok u ustima, nismo ga probavili i ne bismo još trebali jesti)
  • Ne potiskivati nagon za obavljanjem nužde ili ga odgađati (osim u iznimnim situacijama)
  • Obavljati nuždu u miru i sami
  • Jesti u miru i s ljubavlju, hranu koja nam odgovara prema našoj konstituciji, potencijalnom poremećaju – kako bismo ga sanirali, vremenskim uvjetima, podneblju u kojem živimo, sukladno aktivnostima tokom dana
  • Jesti svježu hranu (i svježe skuhanu)
  • Ne piti pola sata prije i 1h nakon obroka
  • Tijekom obroka pijuckati topli nezaslađeni čaj ili običnu vodu u vrlo malim gutljajima
  • Dobro žvakati hranu

purisha.jpg

Prema doshama, stolica pokazuje svoje karakteristike:

Vata: suhija, oskudnija stolica, sklonost konstipaciji pri promjenama vremena, rutinama, putovanjima ili stresu

Pitta: mekša, s mirisom, svjetlija, lako dobiju proljev kada su u stresu, gotovo nikada nisu konstipirani

Kapha: sporije izlazi, mekša ili zalijepljena, sklonost pojavi sluzi, sporom pražnjenju

Kod zdravih pojedinaca, stolica je u obliku oguljene banane, formirana, ne lijepi se za školjku i ne treba nam gotovo ništa toaletnog papira, imamo osjećaj da smo ispraznili crijeva i osjećamo se lagano i imamo zdrav osjećaj gladi.

Sve što ne nalikuje na gornji opis potrebno je sanirati.

purisha1.jpg

Izdvojeno

loading...
Mi smo ono što jedemo. To je zaista tako. Ujedno, ono što jedemo trebamo i probaviti, a upravo to je naša tema radionice. Kako si pomoći da
Ponedjeljak, kol 1, 2022 11:00
Kratak sadržaj: 1. Što je Ayurveda ? 2. Teorija 5 Elemenata 3. Teorija 3 doshe 4. Kombinacije dosha (rješavanje testa dosha) – Pauza – 5. P
Četvrtak, srp 28, 2022 13:00
Istekli Meeting - meeting je završio   ljubavna priča Ova
Srijeda, srp 27, 2022 05:00

Dobrodošli

Nemate račun?