Zadnja, ali svakako najvažnija Mala je Purisha =stolica.
Prema kvaliteti, kvantiteti, redovitosti, načinu i trajanju koji provedemo sami u kupaonici ovisi jako puno. Naša primarna konstitucijska dosha (Vata/Pitta/Kapha) pokazuje svoje kvalitete kroz ovu Malu. Kako bismo odredili konstuticiju (Prakriti), ali ponajviše poremećaj (Vikriti), što je u ayurvedi važnije, trebamo ispitati klijenta kakve su mu navike pražnjenja crijeva.
Sve što pojedemo mora biti metabolizirano. Hrana u ustima ima određeni okus (Rasu), ona po svojim kvalitetama grije ili hladi tijelo (Virya) i nakon što prođe metabolizam jetre i krene u drugu fazu probave, kada ulazi u tkiva i hrani ih (ili ih truje – ovisi jedete li hranu adekvatnu svojim potrebama), ima svoj post-digestivni efekat (Vipak).
Kako bismo hranu procesuirali, moramo ju dobro sažvakati, da se želudac ne muči. U želucu bi već trebao čekati Agni (želučani sokovi) koji se miješa sa hranom i počinje ju pretvarati u kašu koja ide u tanko crijevo (Pachamanashaya) i onda u debelo (Pakwashaya). U tankom crijevu se događa asimilacija makronutrijenata i crijevne resice vuku sve što se nalazi u cirkulaciju, a debelo crijevo absorbira mikronutrijente i vodu. Ako je stolica premekana ili presuha, to nam govori da se absorpcija ne dešava na pravilan način i da postoje procesi koji zahtjevaju tretman (hranom, lifestyleom ili/i preparatima. Važno je da se crijeva redovito (to znači svaki dan) prazne u potpunosti i da nema toksina (ame) koji ometaju procese probave u bilo kojem dijelu probavnog trakta (želudac, tanko i debelo crijevo), upala i sl.
U Ayurvedi, sve potječe od zdrave probave!
Navike koje treba prakticirati kako bismo zadržali zdravlje crijeva:
- Jesti samo kada smo gladni i kada je probavljen prethodni obrok (ako podrignemo i osjetimo oprethodni obrok u ustima, nismo ga probavili i ne bismo još trebali jesti)
- Ne potiskivati nagon za obavljanjem nužde ili ga odgađati (osim u iznimnim situacijama)
- Obavljati nuždu u miru i sami
- Jesti u miru i s ljubavlju, hranu koja nam odgovara prema našoj konstituciji, potencijalnom poremećaju – kako bismo ga sanirali, vremenskim uvjetima, podneblju u kojem živimo, sukladno aktivnostima tokom dana
- Jesti svježu hranu (i svježe skuhanu)
- Ne piti pola sata prije i 1h nakon obroka
- Tijekom obroka pijuckati topli nezaslađeni čaj ili običnu vodu u vrlo malim gutljajima
- Dobro žvakati hranu
Prema doshama, stolica pokazuje svoje karakteristike:
Vata: suhija, oskudnija stolica, sklonost konstipaciji pri promjenama vremena, rutinama, putovanjima ili stresu
Pitta: mekša, s mirisom, svjetlija, lako dobiju proljev kada su u stresu, gotovo nikada nisu konstipirani
Kapha: sporije izlazi, mekša ili zalijepljena, sklonost pojavi sluzi, sporom pražnjenju
Kod zdravih pojedinaca, stolica je u obliku oguljene banane, formirana, ne lijepi se za školjku i ne treba nam gotovo ništa toaletnog papira, imamo osjećaj da smo ispraznili crijeva i osjećamo se lagano i imamo zdrav osjećaj gladi.
Sve što ne nalikuje na gornji opis potrebno je sanirati.