Aswagandha – Withania somnifera

ashwagandha1.jpg

Čudotvorna biljka koja raste u Indiji, Africi i Bliskom Istoku. Izgledom podsjeća na rajčicu, obitelj iz koje dolazi, a za terapijske svrhe koristimo njen korijen.

Njeno ime znači „miris konja“, što znači da je dosta neugodnog okusa i intenzivnog mirisa. Daje snagu mladog pastuha i stoga spada u jače tonike u Ayurvedi. Zato ju se preferira uzimati u kapsulama.

Jako puno poklonika „zdravog života“ pije Aswagandhu za sve moguće boljke koje ih snađu, međutim, ona nije uvijek prvi i nije univerzalni izbor u ayurvedskom liječenju jer ima kontraindikacija za njeno korištenje.

Aswagandha je jedna od najkorištenijih biljaka u Ayurvedi. Spada u Rasayane. Rasayane su tonici/pomlađivači organizma.

Neke korisne informacije o Aswagandhi:

aswaganda u prahu.jpg

– Gorka, trpka, slatka, GRIJE, slatka

Svojstva: lagana, uljnata, oštra

Terapeutske indikacije: afrodizijak, revitalizator, tonik, imunomodulator, anksiolitik, sedativ, antibakterijska, fungicid, anti-stres, antiupalna

Organi: reproduktivni sustav (Muški), živčani sustav, endokrinološki

Koristi se kod: impotencija, neplodnost, iscrpljenost, stres, živčana napetost i iscrpljenost, starije dobi, gubitak pamćenja, spermatoreja, burn-out sindrom, nesanica, reumatizam, kašalj

Primjene: KORIJEN: prah, kapsule, ekstrakti

Važno!

  • Povećava Amu (toksine u tijelu), vrlo teška, radi kongestije ako je slab Agni

Aswagandhu dajem kao tonik pri slabosti tijela, sportašima da više snage, muškarcima je jak afrodizijak, povećava broj i mobilnost spermatozoida u razmazu, revitalizira živčani sustav i dobra je sa nekim biljnim anksioloticima u kombinaciji za tretiranje nesanice.

Ovdje bih podvukla crtu.

Važno!!!!  Aswagandhu ne uzimate kada se razbolite (za što sam jako puno puta čula da ljudi rade), kada nemate apetita, začepljeni su vam sinusi, teško probavljate hranu, napuhanuti ste i jezik vam je obložen (nije čist i ružičast).

Sa ayurvedskom stanovišta, kada nemate doovljno Agnija (metaboličke vatre), a to se dešava kada se razbolite i kada ima u tijelu Ame (toxina), odnosno jezik je obložen kao rezultat toga, tada Aswagandha pogoršava sve simptome koje imate i bit će vam gore ili će oporavak ići puno sporije.

ashwaganda-root.jpegObratite pažnju na datum pakiranja PRAHA. Ako uzimate/kupujete Aswagandhu u prahu, morate ju potrošiti unutar 6 mjeseci jer churne (prah) gube svojstva nakon tog vremena.

Kapsule imaju duži vijek trajanja. Ako i pijete nešto što je premašilo rok trajanja, ne morate očekivati nuspojave, već samo slabije djelovanje.

Aswagandha se koristi kao dodatak nekim ayurvedskim formulama, ali se i pije sama. Za recepte, dozu i način korištenja, obratite se svom terapeutu.

Vjerujte mi da je jako teško analizirati koliko i gdje toxini postoje u vašem tijelu i važno je da se ne medicirate sami sa ovako jakom i čudotvornom biljkom, da si ne biste napravili više štete nego koristi.

 

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD