Ayurveda i gubitak težine

Enjoy-Food

Pitanje koje većina žena, s razlogom ili bez njega, kad-tad postavlja, a i dobar dio muškaraca jest – kako izgubiti prekomjernu težinu?

Odgovor nije jednostavan, jer uzroci i načini nisu isti kod svih ljudi. Nema „ispravnog“ načina gubljenja težine i nema „jednog i sigurnog“ načina jer smo svi mi konstruirani na poseban i jedinstven način te svako tijelo reagira drugačije.

Uzroci, prema ayurvedi, su svi naslonjeni na poremećaj Agnija = metaboličke vatre.

agni2

Tipovi Agnija su:

Vishama Agni: neregularan osjećaj gladi/probave/stolice/probavnih procesa. Ponekad možete probaviti pizzu, a drugi dan vam ne sjeda ni povrtna juha i podrigujete i najmanji zalogaj hrane.  Osjećaj gladi nije uravnotežen i stalno morate vagati jeste li dovoljno gladni ili vam ne treba ništa jer će vam od svega što pojedete biti loše. Procesi probave su vrlo neredoviti. Može biti podrigivanja, žgaravica, pretjerane gladi do potpunog gađenja prema hrani, napuhivanja, 3 stolice dnevno do konstipacije i vjetrova, koje mogu biti mekane ili potpuno tvrde i oskudne. Često praćen kod Vata poremećaja.

Tikshna Agni: jak i pretjeran osjećaj gladi, često i žeđi. Imate ojsećaj da ste stalno gladni i da sve „plane“ čim stavite u želudac. Čest osjećaj da vam gori u trbuhu, javljaju se žgaravice na prazan želudac, imate kiseli okus u ustima i nervozni ste ako obrok kasni i 10 minuta. Probava je brza, često osjećate kako hrana prolazi crijevima, brzo ste žedni iza obroka (a niste konzumirali prekomjerne količine soli) i jede vam se jako teška, masna i začinjena hrana, kako biste imali osjećaj da ste „napunili“ želudac. Stolice su uglavnom česte – 3 i/ili više dnevno, sa tendencijom da budu mekanije. Čest je znak upalnih procesa i kod Pitta tipa poremećaja.

Manda Agni: gladi gotovo i nema. Možete bez hrane i po 6-8 sati i nemate osjećaj da vam treba hrane, čak vam hrana teško sjeda i prispava vam se iza obroka. Nema kruljenja u želucu, imate osjećaj da metabolizam „stoji“, stolice mogu biti masnije, teške, obilnije, ali crijevaa se vrlo sporo i rijetko prazne. Može doći i do konstipacije = izostanka stolice jer je ona „preljepljiva“. Čest je slučaj kod Kapha tipa poremećaja.

Sama Agni: balansiran metabolički proces. Savršen osjećaj gladi, u isto vrijeme svakog dana, stolice su formirane i svakodnevne, bez osjećaja napuhivanja, podrigivanja ili žgaravica. Svaka hrana koju pojedemo je probavljena i ukusna kad ju jedemo te nam daje osjećaj zadovoljstva i lakoće.

agni.jpgAko postoje neki od problema sa apetitom, osobito ako ga nema – nema šanse da ćete smršaviti. To je garancija. Ako nema kiseline u želucu da izazove glad, nema je dovoljno da probavi hranu koju stavite u želudac i ta hrana ide samo u višak i crijeva se muče da bi ju probavila te se putem napuhujete, imate osjećaj težine i hrana stagnira u crijevim.

Osnovni koncept mršavljenja je uspostaviti regularan rad metabolizma, odnosno osjećaja gladi, dobrog procesa probave i eliminacije, odnosno stolice.

Glad je dobra stvar i hrana je naš prijatelj. Nema gladovanja, nema patnje. Tijelo mora dobivati hrane i goriva, kako bi naučilo raditi stalno, a ne svakih 10 sati kada mu damo nekakve krekere ili rižine pločice (popularno zvane „stiropor“), a od kojih nemamo dovoljno goriva za mišiće.

Cilj je da trebamo biti gladni svaka 3-4 sata, da imamo osjećaj lakoće iza obroka, kao da smo „napunili“ baterije, a ne utrpali kamenje u želudac, da se za par sati opet javi onaj ugodan osjećaj praznine u trbuhu i zove još hrane u kojoj ćemo uživati i da stolicom SVAKI DAN elliminiramo sve one tvari koje nisu poslužile, koje su višak, zajedno sa mikroorganizmima i imamo osjećaj da smo ispraznili crijevo. Stolica bi trebala biti 1-2x dnevno – to je normalno i odstupanja su uglavnom znakovi poremećaja metabolizma.

Ayurveda ima mnoge načine, od kućnih recepata, čajeva, vrsta hrane pa do preparata koji pomažu uspostavljanju ravnoteže metabolizma. Čim se regulira osjećaj gladi, probave i eliminacija pojedenog – kile idu dolje same. Prvo odlazi voda, a onda sav višak.

Tijelo je pametno – samo će se rješavati viška, čim mu dozvolite ispravnim načinom da to učini. Vratit će višestruko – sa više energije, boljim snom, koncentracijom, a kile će odlaziti s lakoćom.

Ovi koncepti nemaju veze sa godinama – metabolizam radi dokle god smo živi i time se kile gube dokle god ga podržavamo da radi pravilno.

Za sve savjete – potražite svog ayurvedskog savjetnika.

agni 1

 

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD