Ayurvedski pogled na mjesečni ciklus kod žena

Žene su obdarene mogućnošću stvaranja novog života, ali mjesečni ciklus je nešto što im omogućava da se „prazne“ ukoliko do začeća ne dođe. Ayurvedski terapeut jako puno vidi o stanju tijela iz ženinog ciklusa.

Svim ciklusima u tijelu vlada Vata dosha. Znači da je ona ta koja „otpušta“ menstruaciju i pomaže tijelu da se pročisti kada je to nužno. Sama svojstva krvi i simptomi koje žena osjeća govore u kakvom stanju se nalazi tkivo Rase, Rakte i Shukre – 3 tkiva koje sudjeluju u menstruacijskom ciklusu.

PMS je nešto čega ne bi trebalo biti. Čim se dešava, nešto sa Vata doshom nije u ravnoteži. Treba stabilizirati Vata doshu ukoliko se javljaju PMS, grčevi, bolovi, osobito u ranoj fazi krvarenja ili prije.

Samo krvarenje ne bi trebalo biti preobilno, već bi trebalo ženi pružiti osjećaj olakšanja. Trajanje krvarenja bi trebalo biti između 3 i 7 dana. Kod žena koje pokazuju više Vata značajke, ciklus je kraći (23-26dana), krvarenja je oskudije, tamnije i kraće (3 dana), kod Pitta od 26 – 28 dana, s obilnijim, jačim krvarenjem oko 4-5dana, a kod Kapha između 28 – 30dana s polaganim, ali kontinuiranim krvarenjem koje traje do 7 dana.

Bolovi nisu normalna stvar i govore o poremećaju.

Prana je ona Vata pod-dosha koja signalizira da se menstruacija treba dogoditi, a Apana Vata je ta koja ju otpušta iz maternice. Ako ciklus funkcionira, to se dešava u pravilnim razmacima.

O čemu voditi računa?

  • Stabilizacija Vata doshe – potrebno je dobro se hraniti: kvalitetni unos proteina, masnoća (ulja) i tople hrane u zimsko doba. Bitno je pojesti dovoljno hrane, u pravilnim vremenskim razmacima, kako bismo Vata doshi dali osjećaj stabilnosti i pravilnih ciklusa u životu. Sigurno znate za tinejdžerice sklone dijetama koje izgube menstruaciju ili plesačica od kojih se očekuje dječačka kilaža koje izgube ili uopće ne dobiju menstruaciju. Sve je to radi poremećaja u ciklusu Vata doshe. Kava, cigarete i suha, hladna hrana (puno salata, sirovih napitaka), postovi – pogoršavaju cijeli proces, osobito u hladnim, suhim, zimskim danima. Vata dosha je prva koja pokazuje znakove da se nešto događa i može uzrokovati vrlo komplicirane situacije, ali se isto tako može brzo smiriti i dati osjećaj blaženstva kad dođe do krvarenja. Ovisi što hranite… I kako to činite.
  • Treba paziti na Pitta doshu – ne jesti previše slane hrane kada očekujemo potencijalni PMS jer slano diže Pitta doshu i možemo očekivati jaka krvarenja, skupljanje tekućine (Pitta i Kapha dosha su uključene) i osjećaje vrućine i proljeve u toku krvarenja.
  • Ukoliko jedemo više Kaphastične hrane (slatko, slano, masno, hladno, ljepljivo: šećeri, pšenica, pržena hrana), možemo očekivati usporavanje cijelog organizma, težinu i zadržavanje tekućine i nakupljanje kilograma, što dugoročno vodi i u puno ozbiljnije probleme.

U svemu treba biti umjeren. Slušajte svoje tijelo. Svaka naznaka neuobičajenih pomaka od normale je vrlo evidentna u mjesečnom ciklusu i stoga svaka žena zna kada nešto nije u redu. Ukoliko postoje jasni simptomi – to nije samo „iz glave“. Menstrualni ciklus je najrafiniraniji proces u tijelu i on pokazuje u kakvom su stanju sva tkiva, doshe i elementi jer je on filtracija svih ciklusa koji se odvijaju: od udaha, zalogaja i gutljaja do samog izbacivanja suvišnih tvari iz tijela i njegovog čišćenja.

Žene, blagoslovljene ste tim alatom – koristite ga! Ukoliko postoji nešto što upućuje na disbalans, obratite se ayurvedskom terapeutu.

Budite si dobre!

 

woman-quote

Ayurveda

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner

larisa.cizmesija@gmail.com

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD