Ayurvedski savjet – što jesti na proljeće?

Svi smo jedva dočkali presvući se  u kratke majice i sandalice. Naše tijelo pokušava učiniti isto, odnosno, rješava se viška svega što je nakupilo tijekom zime.

Kako Ayurveda gleda na prehranu u podnebljima koja imaju sva 4 godišnja doba? Zimi vlada hladna Vata dosha, a njenim krajem prevladava vlažno, sve toplije vrijeme, koje je i dalje dovoljno osvježavajuće i nemamo osjećaj da nas „prži“ sunce. Ovo je točno takav period. Mnogi primjećuju da se javlja umor. Popularno zvan „proljetni umor“ zapravo je oslobađanje toksina, odnosno – ame iz tijela. Ama je neprobavljena hrana koja se nataložila u probavnom traktu, a moguće i u tkivima. Ona je blokirana hladnim vremenom i treba nam puno više topline i truda da bismo ju oslobodili iz organizma. U proljeće se to odvija prirodnim procesom i ona postaje tekuća. Kako se oslobađa u cirkulaciju, preko apsorpcije iz crijeva, ona teče našim krvnim sustavom i čini nas tromima, teškima i umornima. Ljudi koji nemaju ame, ne osjećaju umor u proljeće. Kapha dosha vlada kasnom zimom i ranim proljećem, a sada smo već zakoračili u Pitta period godine, kada je sunce jako. spring food.jpg

Što učiniti? Treba nam lakša hrana, koja će pomoći našem tijelu da se lakše riješi viška toksina. Ayurvedski savjet je čaj od đumbira. Đumbir je jedna od rijetkih biljaka koje grade, a istovremeno i čiste tkiva i probavni trakt. Osobito vruć čaj od đumbira pomaže eliminaciji toksina. Hladan čaj će nas samo osvježiti, ali neće pomoći pri tjeranju ame iz orgnaizma. Trebali bismo popiti par šalica vrućeg čaja dnevno – minimalno.

Kako bismo pokrenuli metabolizam, moramo zagrijati tijelo – vježbanje i boravak na suncu je odličan način i ajurvedski je najpreporučljiviji.

spring2.jpgHrana bi trebala biti lakša. Nakon zime imamo napokon dostupno svježe voće, poput jagoda i trešanja. Ovakav tip voća je sirova hrana koja je lako probavljiva i možemo ju pojesti 2x dnevno, kao međuobrok ili početak većeg obroka, nikako na kraju.

Salate bi trebale biti raznolikije i bogatije namirnicama koje su gorke – zeleno lisnato povrće je najbolji izbor povrća pri rješavanje toksina. Pri tome ne mislim na zelene smoothije kao dnevnu vrstu prehrane ili glavnog obroka. Smoothie bi trebao biti napravljen od 2 vrste povrća ili voća, nikako miješanih zajedno, kao međuobrok, a ne ujutro, na prazan želudac.

Sirova hrana je posebna kategorija koja se daje u određenim uvjetima i konstitucijama, odnosno poremećajima i Ayurvedi.

Od žitarica biramo one ne-pšenične (ne bez-gluteinske), poput riže, prosa, heljde, quinoe, palente. Dugo će nas održavati sitima, a pomoći će održavanju stabilnog nivoa šeće

ra u krvi. Lako su probavljive, a daju nam energije.

Proteini su nužan dio skoro svakog obroka pa je lakše meso preporučljivo, poput peradi, zečetine, divljač kao jedno od najkvalitetnijih mesa. Uz meso, tu su i mesne juhe, juhe od kostiju, riba, mliječni proizvodi, grahorice i orašidi. Uvrstite proteine u sv

aki obrok koji jedete, kako bi osigurali dovoljno kalcija i snage. Ukoliko se bavite sportom, svakako je nužno paziti na dovoljan unos proteina jer je naše cijelo tijelo napravljeno od molekula proteina. Hrana može biti sirovija, lakša, hladnija, a kretanja bi trebalo biti više.

spring5.jpeg

 

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD