Brahmi liječi živce

Puno se priča o pojedinim čudotvornim biljkama, osobito danas. Vrijeme je kada malo razgovaramo jedni s drugima, ali zato puno češće tražimo psihologe, Reiki majstore ili gutamo tablete ne bismo li umanjili stres i osjećaj napetosti.

Jedna od biljaka koje se u Ayurvedi koriste kao tonik živčanog sustava jest BRAHMI. brahmi1.jpg

Bacopa monnnieri, sanskrtskog naziva BRAHMI, koristi se tisućama godina. Njen okus je gorak i trpak, a u post-digestivnom efektu, kada prođe metabolizam jetre jest sladak. To ga, između, ostalog, i čini Rasayanom ili tonikom i pomlađivačem. Brahmi ima afinitet prema živčanom sustavu i stoga djeluje kao tonik. On je nervin (balansira živčani sustav), adaptogen (pomaže prilagoditi se stresu, kao i kemijskim, biološkim ili psihološkim stresorima u organizmu), alterativan je (čisti krv), lagani dijuretik, sedativan u vrlo blagom značenju te riječi.

Koristi se kod mentalnog umora, epilepsije, nemogućnosti koncentracije, „sporog“ uma, hiperaktivnog uma i ponašanja, osobito kod djece, upala, kašlja, vrućica i sl.

Ima dugu povijest terapeutskog djelovanja u Indiji kao regenerator moždanih stanica, memorije i centralnog živčanog sustava. U kombinacijama s nekim biljkama sličnog ili kompatibilnog djelovanja može raditi na zamjetnom povećanju mentalnih kapaciteta osobe.

Često ga dajem kod djece koja imaju poteškoća sa koncentracijom, ali i kod onih pojedinaca koji su preaktivni, hiperaktivni ili imaju problema sa spavanjem. Ono što Brahmi radi jest to da balansira živčani sustav i osoba se puno lakše nosi sa svakodnevim problemima i stresom. Kada nam je um zatrpan, često dolazi do problema sa nesanicom i, ako neke druge metode ne funcioniraju, tada je Brahmi odličan izbor. On ne djeluje kao pravi sedativ, kakve poznajemo u današnjoj tradiciji benzodijazepina (npr. Apaurin) ili anksiolitika (npr. Xanax), već kao medijator i regulator živčane ravnoteže u tijelu, a posljedično i u umu. Ne „ruši“ nas kada ga popijemo, već pomaže pri zdravom i optimalnom mentalnom fukcioniranju kroz cijeli dan i dobrom i kvalitetnom snu kroz cijelu noć.

Prije svega, kod nesanice uzrokovane stresom ili napetosti, anksioznosti i tjeskoba treba raditi na tjelesnoj ravnoteži.

brahmi3.jpg

Um je vrlo labilan element našeg organizma. Ako ste dugo u balansu i nemate stresora, moguće je da ste u odličnoj mentalnoj formi, dobro i brzo učite i pamtite te vam je jednostavno oduprijeti se stresu. Međutim, ako se dogodi jedna ružna stvar koja vas jako pogodi u živac, moguće je da ćete ispasti iz ravnoteže u nekoliko minuta. Ako je tijelo zdravo, čvrsto, puno snage, tada nam se ne može dogoditi da i fiziološke funkcije zakažu. Ako smo pothranjeni, predebeli, imamo kiseline u želucu ili nas stalno nešto boli i smeta, to će u situacijama stresa biti još gore i tada se um nema čemu zdravome vratiti. Stoga je jako bitno da naše tijelo dobro funkcionira i da se um ima na što osloniti.

 

brahmi2

Radite na tome da imate svakodnevni RITAM, jer je to najvažnija stvar za živčani sustav te da postoje rutine kojima se vraćate kako biste se vratili u ravnotežu nakon stresnih situacija.

Budite si dobri.

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD