Čemu služi ghee?

Ghee je masnoća, koja u Ayurvedi koristi kao neophodni nutrijent svakog obroka. Da – svakog. 🙂 To može biti ghee, ali može biti i bilo koja druga masnoća. Ghee ima Agni – i to dupli! Kako? Naime, ghee je dobiven od mlijeka, koje je dobiveno od krave. Ponekad se može raditi i od nekog drugog  mlijeka/maslaca, ali je najčešće kravlje. Krava ga probavlja kako bi bilo adekvatno za njeno tele, a prokuhavanjem maslaca dodajemo ponovno Agni = vatru, kako bismo pročistili maslac. To daje gheeju još veću vrijednost sa stanovišta koncepta Agnija = probavne vatre u nama.

Ghee oblaže i zacijeljuje sluznice kroz koje prolazi, a ima poseban afinitet prema reproduktivnom tkivu, žlijezdama, koštanoj srži i zglobovima.

Ghee se čuva na sobnoj temperaturi kako ne bi izgubio taj „vatreni“ element, koji nam potpaljuje probavnu vatru. Ako ga stavimo u hladnjak, gubi svojstva Agnija, ali svejedno služi kao lubrikant za  zglobove i probavni trakt.

Ghee koristimo svakodnevno, međutim, kako je on visokosaturirana masnoća, ako je korišten u prevelikim količinama (primjerice, kuhamo na njemu, ali ga i jedemo samog, postoji mogućnost povećanja tjelene težine. To ne vrijedi za one koji su svakodnevno izloženi jačim fizičkim naporima, treniraju ili puno borave na hladnoći (ne oni kojima je stalno hladno – to je problem za sebe).

Kako teshealthy-ghee-500x500.jpgtirati količinu gheeja koje možemo pojesti na dnevoj bazi? – 1 čajnu žličicu gheeja stavimo u usta, otopimo, potjeramo nekim toplim napitkom i čekamo da postanemo gladni. Ako smo gladni nakon 1h – to je količina koju možemo pojesti 3x dnevno, s obrokom. Ako ne, pokušamo isti test sa 0,5 čajne žličice gheeja i pričekamo 1h – jesmo li ogladnjeli? Tako znate koja količina je dovoljna. Pod time podrazumijevam i kuhanje na gheeju i konzumaciju. 

Ulja možemo pojesti više.

Čemu služi ghee ili bilo koja masnoća koju uzimamo s hranom? Prije svega, lakše je prožvakati hranu koja je lubricirana, lakše ju gutamo i olakšavamo želucu proces probave. Kada se u duodenumu (početku tankog crijeva) nalazi hrana koja je lubricirana masnoćom, sokovi koje luče Pitta organi, a koji su vrlo trpki, kiseli i vrući, lakše razlome čestice hrane i olakšavaju daljnji proces probave. Isto tako, u debelom crijevu postoji dovoljno lubrikacije da hrana prođe kroz njega i da višak izbacimo van.

Ghee možemo koristiti kao:

  • Masnoću za pečenje
  • Masnoću za kuhanje, pečenje kruha i sve druge hrane (riža, meso, povrće na gheeju i sl.)
  • Samo stalan namaz na kruh ili chapati koji smo napravili
  • Dodatak varivima u sam tanjur (varivo na vodi začinimo začinima i žličicom gheeja na tanjuru)
  • Dodatak jutarnjim žitaricama (žličica gheeja sa zobenim pahuljicama ili pirovim grizom učinit će jelo ukusnijim i lakše probavljivim)
  • Kao pomoć pri žgaravici (1 žličica gheeja sa čajem korijena sladića)
  • Kao kremu za lice koje je osjetljivo i oštećeno (ili kao ja, za svaki dan jer super miriši i odlično njeguje lice)
  • Staviti u oči (zaista!!!) kad nas peku i umorne su i poći na spavanje. Probudit ćete se s novim sjajem u očima, vrlo odmorne.

Za sve ostalo, pitajte i šaljite komentare.

Budite si dobri!

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD