Energija hrane

 

energija hrane_sanus vita_video_3energija hrane_sanus vita_ video_ayurveda

 

Sva hrana koju unosimo ima svoju energiju. Energija hrane ima posebnu ulogu u Ayurvedi i pomaže nam u snalaženju pri odabiru namirnica, kombinacijama i vrsti hrane obzirom na razne čimbenike.

Energija hrane ima svoje značenje obzirom na godišnja doba, doba dana, konstituciji osobe i tipu poremećaja u kojemu se osoba nalazi. To su sve parametri koje ayurvedski terapeut uzima u obzir pri prepisivanju „dijete“ za klijenta koji dođe. Osobito je važno obratiti pažnju na energiju hrane pri paralelnoj primjeri ayurvedske terapije, gdje hrana treba pomoći preparatima da odrade svoj posao u metabolizmu, a da ujedno ne smetaju protoku probave.

3 kategorije prema kojima dijelimo energiju hrane su:

  1. RASA = OKUS
  • Rasa znači okus. Najjednostavnije je objasniti pojam Rase kao okus koji osjećamo u ustima kada jedemo neku namirnicu. Zato je važno znati imate li neki specifičan okus za kojime žudite u zadnje vrijeme. On puno govori o vrsti i stupnju poremećaja.
  • Okusi u Ayurvedi su: gorko, trpko, slatko, kiselo, ljuto, slano
  1. VIRYA = ZAGRIJAVANJE/HLAĐENJE METABOLIČKE VATRE (AGNIJA)
  • Virya je kvaliteta koju namirnica ima, a djeluje na način da ubrzava, odnosno, usporava brzinu metabolizma i njegovo zagrijavanje/hlađenje. Ovisno o željenom učinku i klijentovim trenutnim potrebama, ponekad je bitno birati namirnice koje hlade, da bismo smanjili upalne procese, a time pomogli klijentu da smršavi. Koliko god to djelovalo kontradiktorno, pri situacijama kada su prisutne jake upale, one djeluju tako da tijelo ne može i odbija otuštati masne naslage, kako bi „gasio“ požar u probavnom traktu ili upalnom žarištu. Energija hrane koja grije metabolizam koristi se kada želimo ubrzati metabolički proces, zagrijati tijelo, kod klijenata koji su pothlađeni, usporeni, uspavani, a nemaju velikih upalnih žarišta.
  1. VIPAKA = POTDIGESTIVNI EFEKT ENERGIJE HRANE
  • Vipaka je energija kojom opisujemo činak hrane u drugom procesu probave, kada je hrana prošla metabolizam jetre. To znači da je hrana ušla u tanko crijevo, počela je probava i razgradnja nutritivnih sastojaka i sada je vrijeme da tu hranu tijelo krene iskorištavati za svoje potrebe. Ona iz tankog crijeva biva resorbirana u cirkulaciju, ulazi u portalnu venu i jetra šalje nutritivne sastojke u ostatak organa i tkiva. Tijelo i organ jetre trebalo bi biti zdravo i imati dovoljno „biološke“ inteligencije da ta energija hrane dođe na prava mjesta. Vipaka je „Rasa“ koja dolazi do izražaja u drugoj fazi probave i ne mora nužno biti identična primarnoj Rasi = okusu, koji je hrana imala u ustima.
  • Tako je npr. med namirnica koja je po Rasi slatka, ali Vipaka je slatka/ljuta. To med čini idealnim „vozilom“ da preparat pošalje u pluća (jer su ona „slatka“ po kvaliteti), a ujedno donosi ljutine, da ona rastopli višak sluzi kod klijenata koji imaju poteškoće sa disanjem i produktivnim kašljem.

Energija hrane je jedno od važnih principa u Ayurvedi, koje služi svakom terapeutu da složi idealan plan prehrane za klijenta sa specifičnim setom problema, obzirom na njegovu konstituciju i poremećaj. Prehrana složena prema principima energije hrane treba se podudarati sa kvalitetom preparata koji se daju klijentu, kako ne bi dolazilo do kontraefekta, npr.jedete hranu koja hladi i usporava, a preparatima pokušavamo zagrijati i ubrzati metabolizam.

Više o vrstama namirnica slijedeći put.

Budite si dobri.

 

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?