Ayurveda trretira gasttritis kao dvije posebne i odvojene, potpuno različite grupe simptoma.
Ukoliko se osjećaj boli i žarenja javlja prije hrane, na tašte, kada smo gladni, tada se radi o prekomjernom lučenju kiseline u želucu.
Ako se radi o bolovima i kiselini koja se javlja iza uzimanja hrane (bilo kakve), tada govorimo o stanju koje Ayurveda smatra nedostatkom probavnih sokova. Bol se javlja u želucu, ispod prsne kosti (u “žličici”). To znači da hrana koja je u želucu nije u stanju biti probavljena i trune u želucu te ne odlazi dalje, u tanko cijrevo, radi nedostatka želučane kiseline, fermentira i taj se ukiseljeni sadržaj „diže“ uz jednjak i uzrokuje osjećaj težine, nadutosti i žgaravice.
Osim ayurvedskih metoda i preparata, koji pomažu, preporučam slijedeće savjete kako biste si pomogli:
- Jedite malene obroke, svakih 3-4 sata, kako biste omogućili želucu da provari malu količinu, koja neće stajati i čekati u želucu
- Dobro žvačite hranu
- Jedite u miru, bez distrakcija
- Izbjegavajte kombinacije voća sa mliječnim proizvodima ili kavom – između voća/mliječnog/kave treba biti jedan kruti obrok
- Jedite kuhanu, termički prerašenu hranu
- Izbjegavajte slatko (bijeli šećer), fermentiranu hranu/ukiseljenu u octu, velike obroke, jako ljutu, začinjenu i prženu hranu, bijelo brašno
Ovisno o tipu žgaravice koja se javlja, detaljnije savjete i preporuke biljnih pripravaka možete konzultirati vašeg ayurvedskog terapeuta.