Gastritis

 

Gastritis

Ayurveda trretira gasttritis kao dvije posebne i odvojene, potpuno različite grupe simptoma.

Ukoliko se osjećaj boli i žarenja javlja prije hrane, na tašte, kada smo gladni, tada se radi o prekomjernom lučenju kiseline u želucu.

Ako se radi o bolovima i kiselini koja se javlja iza uzimanja hrane (bilo kakve), tada govorimo o stanju koje Ayurveda smatra nedostatkom probavnih sokova. Bol se javlja u želucu, ispod prsne kosti (u “žličici”). To znači da hrana koja je u želucu nije u stanju biti probavljena i trune u želucu te ne odlazi dalje, u tanko cijrevo, radi nedostatka želučane kiseline, fermentira i taj se ukiseljeni sadržaj „diže“ uz jednjak i uzrokuje osjećaj težine, nadutosti i žgaravice.

Osim ayurvedskih metoda i preparata, koji pomažu, preporučam slijedeće savjete kako biste si pomogli:

  • Jedite malene obroke, svakih 3-4 sata, kako biste omogućili želucu da provari malu količinu, koja neće stajati i čekati u želucu
  • Dobro žvačite hranu
  • Jedite u miru, bez distrakcija
  • Izbjegavajte kombinacije voća sa mliječnim proizvodima ili kavom – između voća/mliječnog/kave treba biti jedan kruti obrok
  • Jedite kuhanu, termički prerašenu hranu
  • Izbjegavajte slatko (bijeli šećer), fermentiranu hranu/ukiseljenu u octu, velike obroke, jako ljutu, začinjenu i prženu hranu, bijelo brašno

Ovisno o tipu žgaravice koja se javlja, detaljnije savjete i preporuke biljnih pripravaka možete konzultirati vašeg ayurvedskog terapeuta.

gastritis2

2018-09-03T11:45:16+00:00

Ostavite poruku

Pin It on Pinterest

Share This