Jyotish – Vedska astrologija – Deseta kuća

 

Deseta kuća u jyotishu predstavlja:

  • Slavu i čast
  • Profesionalno okruženje
  • Karijeru
  • Moć i javnost
  • Ugled koji stvaramo u društvu
  • Jesmo li timski igrači ili bolje funkcioniramo kao samostalni vođe i vlasnici svojih tvrtki
  • Život i rad u stranoj zemlji
  • Autoritet/otac

Deseta kuća predstavlja radno okružje. Kakva nam je dinamika na poslu i kojom vrstom profesije ćemo se baviti. Ovisno o položaju vladara 10.kuće, vidimo kakvi poslovi će se osobi otvarati.

Život i rad u inozemstvu, prestiž, slava i čast proizlaze iz 10.kuće.

To je kuća Karme i pokazatelj prepoznavanja naših zalaganja od strane društva u kojem živimo i radimo.

Kada je 10.kuća jaka ili njome vladaju malefici (Sunce/Surya, Mars/Mangal, Saturn/Sani), osoba je borbena na poslu i vesele ju izazovi. Isto se dešava ako su planete u 10.kući ili ju aspektiraju. Benefici daju nježnije profesije i sklonost diplomaciji više nego borbi.

Popularnost donosi Mjesec (Chandra) u 10.kući i/ili Venera (Sukra).

Južni čvor često donese probleme s autoritetima i teško je razgovarati sa osobom o njenoj karijeri i profesionalnom usmjerenju jer iz prošlog života nose puno iskustava i uglavnom su vrlo kratkovidni oko akcija koje poduzimaju u profesionalmom smjeru. Ponekad im se isplati, ali često se dogodi da ne uspiju sagledati širu sliku.

Mars/Mangal funkcionira kao vojnik i „odrađivat“ će posao bez problema. Teško ostaju bez posla i lako ga obavljaju. Postoji afinitet za vlastitim poslom, u kojem bi se puno bolje snalazili, ukoliko je Sunce/Surya u karti dobro položen.

Ponekad 10.kuća preuzme 1.kuću – ako je „jača“ od nje i osoba svojim nastupom i profesijom definira svoj identitet i osobnost.

Kada je npr. Vladar 10.kuće u 3.kući – možemo reći da će osoba biti umjetnik. Vladar 10.kuće u 8.kući – tajne službe, riješavaju tuđe probleme, rad sa tuđim novcem. U 2.kući – rade sa novcem općenito i vrijednostima. U 4.kući – poslovi vezani uz nekretnine.

Više u videu.

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?