Kako kuhati na ayurvedski način

Kada razmišljamo o kuhanju, osim ŠTO ćemo kuhati, postavlja se i pitanje KAKO kuhati. U Ayurvedi je vrlo bitna priprema hrane.

Osnovni postulati u Ayurvedskoj kuhinji zasnivaju se na pripremi svježe hrane. Najgore je jesti gotova jela, pripremati obrok u mikrovalnoj pećnici, a da vaše ruke nisu ni bile u doticaju s tom hranom.

Hrana bi trebala biti svježa, ubrana bez pesticida, meso uzgajano na farmama gdje su životinje puštene i bez dodataka antibiotika, hormona rasta i sl.

Ako smo realni, svakome se desi da uzme paštetu, pojede vani kebab ili pizzu. Ono što je važno jest da se to ne dešava na dnevnoj bazi.

Kuhanje hrane, odnosno, njezina termička prerada je već pola posla za naš Agni (probavnu vatru).

Slijedom navedenog, nabrajam nekoliko osnovnih pravila:

  1. Kuhanje prije svega. Hranu možete grillati, peći u pećnici (na papiru za pečenje, sa dodatkom začina i ulja), kuhati na pari, a na kraju dolazi priprema na tavi. Tava dolazi u obzir ako na naglo pečemo piletinu ili tikvice, ali ne bi trebala služiti za pohanje, prženje ili zaprške.
  2. Pirjanje: većina je navikla dinstati na luku. Lakša varijanta je poriluk ili korjenasto povrće.
  • Prvo stavljamo masnoću. Od masnoća su najbolji ghee ili sezamovo ulje jer su najstabilniji pri visokim temperaturama.
  • Na zagrijanu masnoću stavljamo ZAČINE: sve je dozvoljeno, osim chilly papričica ili rajčice, pri kojima postoji mogućnost da upalni procesi u tijelu buknu (ako ih imamo), tako da se držite provjerenog, osim ako vam vaš ayurvedski terapeut nije rekao drugačije.
  • Na prepržene začine stavljamo povrće/meso/rižu
  1. Bez zaprške! Ako kuhate varivo/juhu, gulaš, pri kraju kuhanja uzmite malo tekućine, zamješajte u šalicu žlicu kukuruznog brašna i dodajte u varivo. Zgusnut će se, a neće biti preteško za probavu. Isto pravilo vrijedi i za umake.
  2. Kako skuhati rižu? – Riža se stavlja na malo masnoće i začina, zalije vodom i u nju možete dodati povrća po želji. Čekate da pusti sluz (jer je rižina sluz jako lijekovita za crijeva). Isti princip je i za sve druge žitarice. Jako je bitno da se dobro skuhaju, nego da su al dente. Žitarice moraju biti potpuno termički obrađene. To vrijedi i za zobenu kašu – uvijek ju skuhajte, nemojte ju prelijevati vrućom vodom pa jesti. Većini je ona u takvom obliku prerade preteška za probaviti.
  3. Kako pripremiti meso? – Kuhanje u slanoj vodi sa začinima, pećnica, grill, na pari ili na naglo, u tavici.
  4. Kako pripremiti povrće? – nemojte ga „raskuhati“. Stavite ga na malo masnoće, dodajte začina (neka stoji u „pacu“ od dan ranije) i podlijte vodom, ako želite umak. Ako pripremate perad ili lagano meso, uvijek postoji najbolja i najlakša opcija da ga skuhate u vodi i začinima, ocijedite i dodate maslinovo ulje i začine na kraju. Grahorice trebaju biti raskuhane i jako je važno da ih dovoljno prokuhate, do trenutka raspadanja lupine.
  5. Voće: jede se samo, kao međuobrok ili cca pola sata prije obroka – nikako iza ili u kolačima. Nikada ga se ne miješa sa žitaricama/mliječnim proizvodima/biskvitom/povrćem jer potiče fermentaciju. Tu i tamo neka nekakav voćni desert bude iznimka, ali voće iza jela će cijeli obrok učiniti jako teškim, napuhnut će vas, uzrokovati podrigivanje, plinove za 2-3h i dugoročno raditi upalne procese u crijevu.
ayurveda kuhanje sanus vita zagreb
By |2019-11-05T09:33:00+00:00studeni 5th, 2019|Dnevne rutine - tips&tricks, Recepti, Savjeti i terapije|0 Comments

Ostavite poruku

Pin It on Pinterest

Share This