Balansira sve 3 doshe. Pomaže u detoxifikaciji i vrlo je lagan za probaviti. Može se jesti svaki dan. Ukoliko Vam se čini da je potrebno dodati vlakana, s Kitcharijem dodatno kuhajte i povrće po želji i dodajte ga na kraju obroku.
1/3 šalice žute ili zelene leće
2/3 šalice bijele, basmati riže ili quinoe
1 čajna žličica gheeja ili ulja
½ čajne žličice senfovih sjemenki, kuminovih sjemenki, mljevenog kumina, korijandera i kurkume
1 prstohvat Asafetide
1cm korijena đumbira, sjeckanog
3 šalice vode
Mineralna sol za okus i malo sjeckanog korijanderovog lišća.
Operite leću i rižu zajedno 2 ili 3 puta. Zagrijte ghee ili ulje, sa sjemenkama senfa i velikoj tavi na srednjoj vatri, dok sjemenke ne počnu pucketati.
Dodajte preostale začine i kratko prokuhajte.
Dodati vode (prije negoli začini zagore).
Dodati rižu, leću i sol. Pustiti da prokuha 10ak minuta.
Poklopite i povremenog promiješajte dok riža i leća nisu mekani, oko 30 minuta, dodavajući vode ako treba.
Igrajte se začinima, ovisno o Vašem ukusu. Možete preliti sjeckanim, svježim kokosom, korijanderom, peršinom ili iscjediti malo limuna kad je gotovo.
Dobar tek!
Ayurveda
https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/
Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner
larisa.cizmesija@gmail.com