KOMBINACIJE HRANE U AYURVEDI

kombinacije2

Ako otvorite TV, portale na webu ili radio stanicu, svi nas bombardiraju lijekovima i dodatcima prehrani koji će ublažavati probleme sa plinovima, zatvorom, proljevima, podrigivanjem, žgaravicom i slično. Danas postoji potreba za proizvodma koji će nam pomoći probaviti hranu koju jedemo više nego ikada. Kao da nam je hrana otrov koji je nužno probaviti, a ne lijek. To je krivo. Hrana bi nam trebala pomagati u funkcioniranju tijela i uma. Činjenica jest da puno ljudi danas nemaju adekvatan probavni kapacitet i stalno imaju nekakvih problema sa probavom, hranom ili nekim namirnicama, teško im sjeda hrana, spava im se nakon obroka, napuhnuti su ili imaju problema sa stolicom/eliminacijom hrane, kao i sa tjelesnom težinom i njenom regulacijom.

Ako obratimo pažnju na činjenicu da se hrana miješa u želucu i u crijevima postaje kompaktna kaša, onda bismo trebali i obratiti pažnju na to što jedemo sa čime ili nakon koje hrane. Ako pojedemo bananu i nakon toga popijemo kavu, to je isto kao da ulijevamo solnu kiselinu u crijevo. Savjetujem jednostavan eksperiment: uzmite komadić banane i zalijte ga kavom. Ostavite do popodne i zavirite u šalicu. Naći ćete fermentiranu, smrdljivu, napuhnutu masu koja je nabubrila 3 puta svoje veličine. Zašto mislite da se to ne događa u crijevu, gdje je toplo, vlažno i mračno? Bakterije vole takva mjesta, a kada naiđu na kašu poput ovoga, razmnožit će se brzinom svjetlosti.

Nekompatibilne kombinacije hrane su:

Mlijeko BANANE, Riba, dinje, jogurt, kiselo voće, kitchari, škrob
Jogurt MLIJEKO, kiselo voće, dinje, vrući napitci (osobito kava i čaj), riba, mango (da – mango lassi NIJE dobra ideja), škrob, sir, banane
Dinje i lubenice NI SA ČIME (jedu se same), osobito žitarice, škrob, pečena hrana, sir
Jaja MLIJEKO, jogurt, dinje, sir, voće, krumpir
Škrob BANANE, jaja, mlijeko, datulje
Med (nikada kuhati ili termički obrađivati) Ghee (u jednakim gramažama)
Kukuruz Datulje, grožđice, banane
Limun i citrusno voće Jogurt, mlijeko, krastavci, rajčice
Biljke noćnog sjemena (rajčice, patlidžani, paprike, krumpir) Jogurt, mlijeko, dinje, krastavci
VOĆE KAVA (prije/poslije/zajedno – kruta hrana mora doći između ove dvije namirnice)

kombinacije1.jpg

Kombinacije koje su napisane VELIKIM slovima su osobito štetne. Zašto ne bismo miješali navedene stvari u obrok?

Zato što imaju zbunjujući efekt na naš probavni trakt i naša probavna vatra nije u stanju adekvatno probaviti ove kombinacije, osobito ako su u istom obroku. Time stvaramo s vremenom sve više toksina koji smetaju probavi, napuhuju nas, rade upalne procese u crijevima i s vremenom ulaze u cirkulaciju, kada se sele u ostale organe putem limfe i krvotoka.

Budite si dobri i pazite sa puno kolača, pretjerane upotrebe kruha, slatkog ili kave.

O prehrani u Ayurvedi ću još pisati jer je to nepresušno vrelo informacija. Ayurveda smatra da je hrana čovjeku lijek i pomoć. Ako smo svi različiti, onda svi imamo neke namirnice koje nam osobito rade probleme. Kako bismo ispravnom prehranom mogli puno kvalitetnije provoditi naš život, obratite pažnju na to što vam smeta od ovih kombinacija ili možda hrane za koju ste sami promjetili i učinite si uslugu i nemojte jesti tu hranu.

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD