Kombinacije hrane u ayurvedi

Današnje kulinarstvo prepuno je božanstvenih okusa i kombinacija. Postoje mnogobrojni recepti za „zdravu hranu“, kao što su shakeovi, muesli za doručak, energetske bombe i zdrave zalogajčiće. Budući da smo vrlo zaposleni i tražimo jednostavna rješenja za obrok koji ćemo spremiti u kratkom vremenu, a koji će nam dati okrijepu i biti dovoljno nutritivan, donosim vam nekoliko pravila kojih bismo se trebali držati pri spremanju „zdravih“ obroka.

Kao prvo, sve što je „bio“ ne znači da je za našu konstituciju zdravo. Isto tako, ako uzmemo duplu količinu zdrave namirnice, to ne znači da će imati duplo jači efekt. Sve namirnice su ovdje da bismo poštivali njihove okuse na način da nam služe u postizanju homeostaze. Naše vlastite, a ne one sa internet stranice na kojoj smo pronašli recept. Stoga – slušajte se što vam se jede. Npr., papra možemo staviti u mlijeko da bismo neutralizirali sluzavu prirodu napitka i spriječili kongestiju, međutim, ne možemo staviti cijelu čajnu žličicu jer bismo osjetili da nam pali želudac i od takvog mlijeka nemamo prevelike koristi. Osobito ako ste određeni konstitucijski tip, poput Pitte.

Osnovna pravila za kombiniranje hrane slijede drevnu ayurvedsku tradiciju staru više od 5000 godina i ona je opstala s razlogom – zaista djeluje.

Što bismo trebali znati o kombinacijama hrane u ayurvedskom načinu prehrane:

 • Poštujte svoj kapacitet probave: tekućina pola sata prije i sat vremena nakon obroka (bilo kakvog) je način da obustavite sposobnost probave svega što pojedete
 • Hladna jela i pića su zabranjena, osim u iznimnim situacijama (šoka i sl.) jer onemogućavaju adekvatnu probavu – tijelo se muči sa zagrijavanjem hladnih namirnica i tekućine i prestaje procesuirati bilo što drugo u probavi. Stoga, pijemo vodu sobne temperature ili topliju
 • Jedite kad ste gladni
 • Voće se jede na prazan želudac ili prije obroka – nikako poslije. Voće je lako probavljivo, najlakše od sve hrane i ono se probavlja prvo. Pola sata prije obroka možemo pojesti voćku (ali ne banane ili datulje jer su preteške). Ako pojedemo voće iza kuhanog obroka (ili sendviča), ono će fermentirati jer stoji na vrhu svih namirnica u želucu i čeka svoj red. Svi vitamini su uništeni radi vremena stajanja u želucu i fermentacija u kiselom (u želučanoj kiselini) okruženju počinje odmah i stvara toksine i napuhuje (da ne spominjem kako od te voćke više nemamo koristi, već samo probleme)
 • Mlijeko i mliječne prerađevine se NE kombiniraju sa voćem, povrćem ili brašnastim namirnicama: jedu se sami ili na kraju obroka. Mlijeko se UVIJEK prokuhava i pije toplo jer inače uzrokuje Amu (shakeovi od mrkve i jabuke su krivi način kombinacija namirnica!)
 • Fermentirani mliječni proizvodi se ne kombiniraju sa mlijekom
 • Jogurt se jede tokom dana, ne navečer jer je jako težak za probavu. On pospješuje procese probave, ali je sam težak da bi ga večernji Agni (=probavna vatra) procesuirao
 • Voće i povrće se ne kombinira zajedno u shakeovima, kolačima, varivima, umacima: zbunjuje Agni jer su kvalitet namirnica i post-digestivni efekt upravo suprotni i to stvara Amu (=toksine)
 • Jaja, mliječni proizvodi i meso se nikako ne kombiniraju jer su preteški i suprotnih post-digestivnih efekata (kao i povrće i voće). Stoga, pohanje je jedna nezdrava navika
 • Med i ghee se ne kombiniraju, osim ako znate pravu dozu ili kod dojenčadi
 • Med ne kuhamo

Ima puno varijacija shakeova i zdravih recepata koji poštuju ova pravila, kao i kulinarske škole ayurvede. Obratimo pažnju na ono što unosimo u usta jer ono je sve od čega je naše tijelo napravljeno.

 

food combiningtips for food conm

Do slijedećeg puta, budite si dobri!

Ayurveda

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner

larisa.cizmesija@gmail.com

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD