Recepti2018-11-21T20:47:00+00:00

Batat juha s brokulom

U danima kada se otapa snijeg treba paziti da ostanemo utopljeni i da je hrana začinjena, topla, jušnata. Naime, Kapha dosha se budi sa vlažnim i hladnim vremenom i kako prilazimo kraju zime, Opširnije

Napitak za nesanicu

Ako ne mozete zaspati, u 2dcl toplog (prokuhanog) mlijeka stavite pola zlicice meda i prstohvat muskatnog orascica. S orascicem pazljivo - nemojte pretjerati jer ce vas nokautirati. 😉 Laku noc!

Doručak

Što jesti ujutro? Najbolje je pojesti nešto toplo i lagano. Agni = probavna vatra nije tako jak ujutro i ne treba ga opteretiti. Ako ne jedemo, postoji mogućnost da će nam nedostajati energije Opširnije

Kako pripremiti meso po ayurvedski?

Vegetarijanstvo je jedna od zabluda Ayurvede. Je li nužno biti vegan ili vegetarijanac da bismo mogli reći da slijedimo ayurvedske principe? – Nije. Naime, ayurveda zagovara koncept zdravog Agnija, koji nas čuva od Opširnije

Čarobni đumbir za blagdansko prejedanje

Vrijeme blagdana nosi sa sobom koji tanjur hrane više. Ako niste od onih discipliniranih, a teško vam je u trbuhu, dajem par trikova: Jedite nekoliko manjih obroka Ne jedite slatko ODMAH iza jela, Opširnije

Krem juha od karfijola

Krem juhe od povrća odlična su hrana za zimu, kada je Vata dosha aktivna. Da bismo držali Vata doshu pod kontrolom, treba nam topla, začinjena i uljnata hrana. Svakako dopunite obrok proteinima, poput Opširnije

Čemu služi ghee?

Ghee je masnoća, koja u Ayurvedi koristi kao neophodni nutrijent svakog obroka. Da – svakog. 🙂 To može biti ghee, ali može biti i bilo koja druga masnoća. Ghee ima Agni – i Opširnije

Ghee – kako ga napraviti i čemu služi

Ghee je produkt kuhanja maslaca, kojeg dobivamo od kajmaka, kad se izdvoji masnoća od mlaćenice. Ghee  je nutritivna namirnica, koji lagano povisuje Kapha doshu. Pomaže u izgradnji koštane srži, sperme i Ojasa (najrafiniranijeg Opširnije

Jabuke – pomoć pri proljevu/kolitisu

Proljev je stanje kada je Agni – metabolička vatra oslabljen. Kao rezultat toga, absorpcija i eliminacija je minimalna i većina neprobavljene hrane izlazi van kroz vodene, mekane stolice. Kako bismo zaliječili proljev, Ayurveda Opširnije

Kelj varivo u Ayurvedi

Kelj je u Ayurvedi smatran namirnicom koja diže Vata doshu. Znači, ako ste Kapha ili Pitta dominantnijeg metabolizma, slobodno ga jedite. Vatama savjetujem da ne jedu kelj svaki dan, ali ako je kuhan, Opširnije

Kuhana piletina s krumpirom

Kada imate problema s probavom i imate osjećaj da nećete probaviti gotovo ništa, ili se oporavljate od proljeva, nadimanja i žgaravica, ovo je idealan obrok koji možete pripremiti, a bit će ukusan i Opširnije

Doručak u Ayurvedi

Budući da me klijenti često pitaju što jesti za doručak, donosim par prijedloga koji su vrlo prihvatljivi, ukusni i prikladni za doručak. Pustite mašti na volju oko dodataka začina. Mislim da je bitno Opširnije

Staviš kuhati i zaboraviš na njih 😉

Ponedjeljak ujutro. Puno posla, a treba nam zdravi ručak. Crvenu leću imate vjerojatno doma, ili bilo koju drugu jer je leća brzo gotova, a prema Ayurvedi je i lakša namirnica od graha ili Opširnije

Što jesti kad smo bolesni – Obrok za prehladu

Ayurveda kaže da je Agni = probavna vatra, najvažnija stavka u borbi protiv bolesti. Virusi, bakterije i prehlade stižu sa jesenjim danima. Kada osjetimo da nas "hvata" prehlada, znači da nam Agni pada Opširnije

Pin It on Pinterest

Share This