Što činiti kad se razbolimo od gripe/prehlade/viroze?

U jeku smo sezone gripe. Bakterijska infekcija ili upala, gripa i prehlada su različite stvari i manifestiraju se drugačijom kliničkom slikom.

Prehlada: za nju smo obično sami krivi. Stajanje na propuhu, nedovoljno odjeće, boravak na hladnom zraku oznojeni, premalo sna i hrane ili neadekvatna hrana – sve su to potencijalni uzroci prehlade.

Viroza je virusnog podrijetla i dolazi sa šmrcanjem, rijetko povišenom temperaturom, liječi se simptomatski: čaj/med/limun/đumbir. Antibiotici neće pomoći. Iscjedak iz nosa i grla je sluzav, nema zelene ili žute sluzi.

Gripa počinje unutar nekoliko sati, iz pukog zdravlja i ne možemo ju zaustaviti. Baca nas u krevet, uz povišenu tjelesnu temperaturu, bolove u zglobovima i mišićima. Antibiotici također ne pomažu jer je uzročnik gripe virus. Traje 7 dana, liječili se ili ne liječili.

Bakterijske infekcije sinusa, grla, pluća, bronha, kostiju, uha i dr.opasne su situacije. Ukoliko se ne tretiraju antibioticima, potencijalno možete imati problema sa srcem, teškim oštećenjma srčanog mišića ili vrećice, ozbiljne probleme sa bubrezima i mnoge druge komplikacije. Manifesiraju se gnojnim (zelenim/žutim) iscjetkom iz pluća iskašljavanjem, iz sinusa, upaljenim grlom i sl.

Nužno je da vas pogleda liječnik opće prakse.

Kao ayurvedski terapeut, smatram da je pri svakoj promjeni zdravstvenog stanja, osobito praćenog bolovima bilo koje vrste, a osobito povišenom temperaturom, NUŽNO da vas pogleda liječnik i odredi trebate li antibiotsku terapiju. Možda će me popljuvati sve pristaše „zdravog“ života, ali vjerujte mi na riječ da niste u stanju prepoznati ozbiljnost vlastitog stanja kada ste bolesni ukoliko niste medicinske struke. Osobito se nemojte liječiti putem interneta. Ja sam apsolutno za prirodne metode liječenja, međutim, bakterije koje danas postoje napadaju naše organizme koji su izloženi kemiji, zračenjima, lošijoj kvaliteti hrane i nezdravim načinima življenja bez dovoljno fizičke kondicije, vježbanja, boravka i disanja na svježem zraku i naša tijela su puno manje otporna na nove sojeve bakterija/virusa i sl.

Ono što je užno da učinite odmah jest da otkažete SVE iz rasporeda. Mnogi dolaze na pregled k meni, na konzultacije, odu djetetu na roditeljski sastanak ili na posao u takvom stanju. To je vrlo neodgovorno, a da ne kažem da je loše za vaše zdravlje. Hrabrost se neće nagraditi u ovoj situaciji, već ćete si samo pogoršati simptome i zaraziti cijeli kolektiv u kojem se krećete. Lezite u krevet, isključite TV, radio, internet, ne tipkajte tablice na posao i sl., ako ste ikako u mogućnosti. Ono što je dosta važno jest što i kako jedete. Bilo bi najbolje da prestanete jesti na 6-8h dok sve počne, da osigurate tijelu čim više energije za borbu. Inače, ako mu pretrpate želudac hranom, vaše tijelo nije u stanju boriti se protiv bacila, već ne probavi što ste mu dali, to uzrokuje još veće probleme, a ujedno ste mu uzeli oružane snage za ozdravljenje. Normalno je da nemate apetit ili da je on smanjen. Poštujte to i ne prejedajte se. kokosja-juha

Hrana mora biti tekuća, vruća, ljuta, začinjena. Odmah izbacujte mliječno (u bilo kojem obliku), pšenicu i slatko. Te namirnice će vas začepiti i uzrokovati nakupljanje još više sluzi u želucu, poslijedično u sinusima, bronhima i grlu.

Inhalacije, vrući, nezaslađeni čaj od đumbira, limun i med sa propolisom svaka 3h. Hrana mora biti u vrlo malim količinama, tekuća, jušnata, bez zaprške, mesne juhe i dovoljno kuhanog povrća da imate snage. NE JEDITE SIROVU HRANU KADA STE BOLESNI!!!! Niste ju u stanju probaviti.

med-limun-dumbir-580x290.jpgAko imate temperaturu, pokušajte ju pustiti da raste barem 1h prije nego popijete antipiretik za snižavanje temperature i popijte čaj od đumbira da potjerate temperaturu da se digne još malo – kako bi pobila sve bacile koje imate u organizmu. To je prirodan i zdrav mehanizam tijela. Naravno, ako se temperatura krene kretati prema 39 ili 40 stupnjeva, bilo bi dobro da ste u kontaktu s liječnikom.

Snižavanje temperature je najjednostavnije vodom – legnite i kadu ili stanite pod tuš. Omotajte se dekom i čekajte da se oznojite.

neti pot

tuširanje

Ispirite nos slanom vodom. Ima puno tutorijala na internetu kako si isprati nos. Radite to 2x dnevno kad ste u akutnoj fazi, ali nikako nemojte izlaziti na hladno 1h iza ispiranja nosa ili inhalacije (npr.objesiti već ili skočiti do auta).

Vrlo važno je da se ne mičete kad vam postane bolje. Budite na miru i proći će bez posljedica.

Ukoliko uzimate antibiotik, osigurajte se dobrim probioticima  koje popijte paralelno sa terapijom, da zaštitite crijeva čim je više moguće.

Mijenjajte posteljinu, perite ruke, čaše, pribor za jelo i osobnu higijenu i želim brz oporavak! ????

Budite si dobri!

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD