Što je detox i treba li ga raditi svatko iza blagdana?

Detox je riječ na koju nalijećemo na svakom portalu iza Nove godine. Je li detox nužan svima? Naravno da nije. Čak bih se usudila reći, s ayurvedske perspektive, da je detox nešto što se ne uzima olako.

Detox je dosta jak i invazivan pristup tijelu i metabolizmu. Često je zloupotrebljavan pojam u prodaji „zdravlja“ ljudima koji se ne osjećaju dobro pa misle da im treba neka vrsta čišćenja. Pravi “de-tox” radi se na sasvim zdravom pojedincu, koji ima puno snage i može izdržati snažno i kvalitetno čišćenje. To je vrlo rijetko i traži vremena i iskustva.

Ne predajte se iskušenju jesti sirovo i smoothije 3 dana jer vam usred zime neće biti dobro od toga.

De-negacija, toksikacija – toksini, znači riješiti tijelo nakupljenih toksina. Toksini se u Ayurvedi zovu Ama i skupljamo ju nezdravim navikama i krivim odlukama koje donosimo u vezi svog zdravlja.you are what you eat.jpg

Kako znati da imamo Ame u organizmu?

  • Glavobolja
  • Umor, letargija
  • Bijeli talog na jeziku kad se probudimo
  • Nedostatak osjećaja zdrave gladi
  • Česte upale/prehlade/viroze = slab imunitet

Ovo su samo neki od znakova da su toksini razmnoženi u tijelu. Postupci koje Ayurveda koristi kako bismo se riješili Ame  rade na podizanju Agnija = probavnog kapaciteta jer je on prva linija obrane u slučaju virusa ili ulaza patogenih tvari u tijelo (udisanjem ili hranom), a ujedno ima fantastičnu sposobnost – Agni doslovno jede Amu. Zato se detox programi oslanjaju na osjećaj gladi i smanjivanje količina hrane. No, nije svaka hrana za svakoga. Osjećaj gladi diže Agni i nekoliko sati gladovanja je za svakoga korisno, ali ne 7 dana zaredom ili na 24h. Obično većina nas ne izdrži bez hrane tako dugo.

  1. Hranom prestanemo „hraniti“ toxine: izbacujemo mliječno, slatko, pšenicu,hot-water prženu hranu i uvodimo jednostavne, kuhane obroke u malim količinama.
  2. Vruća voda: veliki i jednostavan trik za rješavanje Ame/toksina – pijemo čim topliju vodu kroz cijeli dan.
  3. Lifestyle: uvodimo jednostavne dnevne rutine koje možemo slijediti i koje nam odgovaraju: lagana šetnja, obroci i spavanje uvijek u isto vrijeme.
  4. Ukoliko je potrebno, postoje ayurvedski preparati ili recepti koji pomažu izbacivanju toxina iz tijela/prije svega probavnog trakta. Za ovu vrstu savjetovanja potrebne su konzultacije s ayurvedskim terapeutom.

Ayurveda

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner

larisa.cizmesija@gmail.com

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD