Trudnoća u ayurvedi

Trudnoća se dešava u Pitta doba svake žene, kada je plodnost razvijena i tijelo je spremno za reprodukciju. To se, u ayurvedi, smatra dobom od 16 – 50 godina starosti. Tijelo je do 30. godine najspremnije dati plod, međutim, to ovisi o tome koliko je žena zdrava. U ayurvedi postoji koncept Ojasa – to je najrafiniranija supstanca našeg organizma i predstavlja esenciju imuniteta, snage i izdržljivosti. Kada ima dovoljno Ojasa, Vata dosha je stabilna i žena je zdrava, do trudnoće lako dolazi.

Nekoliko mjeseci prije začeća, dijete, navodno, bira majku i nalazi se u njezinoj auri. Mnoge žene govore da su osjećale da će ostati uskoro u drugom stanju, a nisu znale objasniti kako.

Kako bi se pripremila za trudnoću, žena bi trebala biti u najboljoj zdravstvenoj varijanti. Znači da se sve terapije rade PRIJE same trudnoće, čak i njenog planiranja, a kada završi laktacija i žena više ne doji, tek tada se može nastaviti s terapijama.

Kada žena ostane u drugom stanju, vrlo je važno da sva osjetila budu u miru i da žena upija ugodna iskustva, koliko god je to moguće. Plod, a kasnije ta mala osoba u maternici osjeća ženine emocije i impresije puno intenzivnije od same majke i jako je važno da budu ugodna i da nema velikih stresova. trudnoća.jpg

Prehrana majke u prva 3 mjeseca bi trebala biti u skladu s majčinom konstitucijom. Znači da nema velikih restrikcija, ali količina hrane bi trebala biti jednaka kao i ranije. Dijete ne treba hrane za dvoje, već treba kvalitetnu hranu tokom cijele trudnoće. U prva tri  mjeseca su moguće mučnine, radi promjene hormonalnog sustava u tijelu žene. Ono što pomaže pri mučninama je čaj od svježeg đumbira. Tokom cijele trudnoće se preporučaju samo-masaže uljima, koja odgovaraju majčinoj konstituciji, osobito nogu, gležnjeva i bedara.

Svih 9 mjeseci preporuča se uljenje rodnice, kako bi ostala elastična i kako bi se pripremila za porod, kada tkivo prolazi veliki napor i vrlo je važno da koža i sluznice ne budu suhe i krute, već da cijeli porod prođe sa čim više lakoće.

Nakon 4. mjeseca, kad se razvije djetetovo srce, stvari se malo stabiliziraju i žena se osjeća mirnije. Dijete počinje slati signale. Žena počinje osjećati potrebu za određenom hranom ili vrstama namirnica i preporuka je da se ispoštuju te želje. Masaža je osobito važna za područje kralješnice (leđa) i trbuha. U ovoj fazi trbuh raste i kralješnica i leđna muskulatura moraju biti zdravi i elastični, kako bi mogli podnijeti dodatni teret.

Od 4./5.mjeseca trudnoće postaje normalno da ženina eliminacija urina i fecesa postane učestalija jer dijete eliminira kroz majčine kanale. Konstipacija je vrlo nezdrava varijanta i treba joj pristupiti sa oprezom i savjetovati se s ayurvedskim terapeutom što učiniti jer su u ayurvedi laksativi kontraindicirani u trudnoći.

U trudnoći se ne rade gruba četkanja ili anticelulitne masaže jer su preagresivne za kožu, a time i za živčani sustav, koji je povezan s djetetom, a koje osobito snažno doživljava svijet preko majčinih impresija (osobito kože).

U 6.mjesecu masiramo cijelo tijelo, a obratimo pažnju na ramena i vrat, jer neke žene počinju osjećati laganu anksioznost ili strah od poroda i nove situacije. Vrlo je važno da se ta tenzija ublaži, a masaža uljima puno pomaže.

Ukoliko je tijelo dobro lubricirano, mala je šansa od nastanka strija i pucanja kože, tako da je svakodnevno nanošenje ulja preporučljivo tokom svih 9 mjeseci trudnoće pa i kasnije.

8. i 9. mjesec trudnoće je krajnji čas da se započne lubrikacija rodnice uljima jer ostaje još malo vremena do poroda. Cijelo tijelo se masira toplim uljem na dnevnoj bazi. Preporučljive su vježbe disanja i relaksacije (olakšavaju Vata doshi ostati pod kontrolom, a Vata mora ostati stabilna tokom trudnoće).

U 8.mjesecu dijete absorbira majčin Ojas i vrlo je važno da je majka zdrava, kako bi ostalo dovoljno snage za nju tokom poroda i iza trudnoće.

Tokom samog poroda je zgodno imati malo ulja sa sobom i masirati ženu (ovo se odnosi na njihove partnere jer sada žena ima puno drugog posla), osobito ramena i vrat, kako bi proces poroda prošao čim lakše.

Iza poroda, preporuka je masaže uljima slijedećih 40-ak dana, pa do godine dana. Osobito obratiti pažnju na područje trbuha – kružnim pokretima, svaki dan, kako bi se maternica i ostali organi vratili na mjesto.

Prehrana bi trebala biti kvalitetna i dostatna za jednu osobu. Dobitak od 10-ak kilograma je normalan, sve više od toga će biti dosta teško za skinuti kasnije, ali sve to ovisi o ženi i njenoj konstituciji.

Tjelovježba i kretanje su važni za majčino srce i kondiciju, krvotok, prokrvljenost i disanje, svježe količine kisika, od kojih će i mama i beba biti mirni, sretni i dobro spavati. Prenatal yoga često dolazi u paketu sa vježbama disanja, tako da od srca preporučam da odšetate do yoga centra.

Drage žene i buduće majke, postoje mnoge teorije o tome što/kako/zašto u trudnoći, ali – zapamtite: jedite kvalitetno, budite sretne i beba će vam biti najzahvalnija.

Budite si dobre!

trudnoća1.jpg

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD