Zašto ayurveda?

„Zdrav čovjek ima stotinu želja, a bolestan samo jednu,“  – primjenjiva je poslovica koju svi mi poznajemo. Ayurveda je znanost i medicina stara više od 5000 godina, koja je funkcionalne prirode.  Ona gleda pojedinca i njegovo fizičko stanje kao cjelinu i pristupa procesu održavanja ravnoteže i izlječenje poremećaja na uzročnom nivou. Za razliku od zapadne medicine, koja se odlično prezentirala na strukturalnoj razini, gdje su simptomatska poboljšanja specijalnost i nema joj premca u kiriruškim intervencijama, funkcionalna ayurvedska medicina tretira uzrok bolesti i stoga djeluje sporije, ali iz temelja. U ayurvedi se kroz poremećaj elemenata u tijelu i tri doshe promatra pojedinac i njegova primarna konstitucija = Prakriti, a na isti način se promatra poremećaj = Vikriti, koji je nastao i zasjenjuje konstitucijske elemente. Budući da je Vikriti često vidljiviji i jači, često prvo uočavamo njegove značajke na klijentu. Ona dosha koja je u disbalansu pokazivat će svoje jake značajke i izražavat će svoju prirodu. Zadaća ayurvedskog terapeuta/liječnika jest da utvrdi koji metabolički princip se treba tretirati, a da pritom ne opteretimo tijelo i ne uznemirimo konstitucijsku doshu koja je najjača u klijentu.

Healing_Arts_Sampler_Plus_Kripalu_0

Stoga, voljela bih objasniti koncept faza poremećaja ili bolesti. Svi mi funcioniramo na temelju ciklusa; dana, tjedna, godine, godišnjih doba. Svi smo podložni utjecajima vremenskih uvjeta, hrane i društvene okoline u kojima se nalazimo. Prve dvije  faze su normalne i one se izmjenjuju svakoga dana. Ostale četiri su znakovi patološkog procesa, koji zahtjeva intervenciju treće strane – ayurvedskog terapeuta i klijent si teško može sam pomoći, ukoliko nema specifična znanja područja ayurvede.

Faza akomulacije: kada dosha lagano pojačava svoje kvalitete na mjestima u tijelu koja su joj primjerena i u kojima „živi“: Vata u debelom crijevu, Pitta u tankom crijevu i Kapha u želucu. U ovoj fazi tijelo šalje jasne signale da su mu potrebne hrana i aktivnosti koje su u suprotnosti od kvaliteta doshe koja je uzrokovala nelagodu. Ukoliko slijedimo signale tijela u ovoj fazi, sve će se smiriti. Ako i dalje nastavljamo sa aktivnostima i hranom koje su isprovocirale osjećaj nelagode i ignoriramo signale tijela, poremećaj će lagano rasti. Npr. Vata dosha će signalizirati na način da se osjećamo napuhnuti i hladno nam je te ćemo imati potrebu za toplom juhom i odmorom.

Faza provokacije: u ovoj fazi osjećamo simptome i u ostalim dijelovima tijela kojima vlada dosha koja je isprovocirana. Simptomi se povećavaju. Npr., ako se radi o Vata doshi, sada već i podriguje, bole ga križa, čuje pištanje u ušima i konstipiran je.

Faza širenja: poremećaj se širi van primarnog mjesta djelovanja doshe i prodire na mjesta drugih dosha. Penetrira u organe i tkiva i uzrokuje poremećaje koji mogu biti naoko nepovezani. Tu dolazi u kontakt sa tjelesnim izlučevinama (znoj, stolica, urin) i pokazuje svoje kvalitete u njima. Npr., Vata dosha će uzrokovati suhu kožu, bol ili krutost u zglobovima, bol u lumbalnom dijelu kralješnice, nesanicu, konstipaciju, osjećaj suhoće u ustima. Ovo je zadnja faza kada treba početi tretirati klijenta jer se stanje neće popraviti vremenom ili ignoriranjem simptoma, čekanjem toplijeg vremena ili prestanak stresa.

Faza dislokacije: u ovoj fazi dosha prodire u krv i limfni sustav, odakle se lako širi tijelom. Pokušava pronaći sustav, oragan ili tkivo koje je slabo ili načeto prijašnjom bolesti, genetskom predispozicijom, kako bi se nastanila unutra. U ovoj fazi više nemamo osjećaj što je dobro za nas i koja hrana ili aktivnost bi nam olakšala. Toksini se vrlo lako nakupljaju jer je tijelo oslabljeno. Tijelo gubi svoju inteligenciju u ovoj fazi i pokazuje znakove poremećaja do te mjere da nas privlači hrana koja dodatno pogoršava nastali poremećaj. Sada više ne možemo vjerovati inteligenciji tijela.

Faza manifestacije: nastaju specifični simptomi za određenu bolest u točno određenom dijelu tijela. Ako se radi o Vata doshi u zglobovima, klijent osjeća bolove u zglobovima koji natiču, krutii su i bolni na pomak, osobito ujutro. U ovoj fazi najčešće odlaze liječniku, vade krvne nalaze i vidljivi su markeri određene dijagnoze. Ovdje zapadna medicina uskače lijekovima. Prije ne, jer se još ništa nije očitavalo u krvnoj slici i ostalim pretragama. Ayurveda pomaže liječeći uzrok. Uglavnom je klijentu potrebna intervancija zapadne medicine, kako bi si olakšavao bolove, a ujedno tretman hranom i  ayurvedskim preparatima se radi na uzroku. Potrebno je nekoliko mjeseci da bi se klinički efekt prikazao na krvnim i ostalim nalazima, ali osjećaj olakšanja nastupa i nakon 10-ak dana.

Faza komplikacije: faza kada su nastupile i promjene u ostalim sustavima i klijent je oslabio. Ova faza je  ireverzibilna i moguće je olakšati klijentu simptomatologiju i pomoći da se čim dulje i čim lakše nosi sa promjenama. Strukturalne promjene tkiva su nastupile u ovoj fazi: prsti su deformirani i ne mogu se vratiti u prijašnje stanje, ali se bitno može olakšati i gotovo u potpunosti otkloniti bol i osjećaj ukočenosti u zglobovima.

Pulse.jpg

Ovaj proces može trajati godinama i nije lako vidljiv. Uglavnom lijenti ignoriraju simptome poput podrigivanja ili žgaravica, te ne misle da je to nešto ozbiljno. Sve počne u probavnom traktu i nakon toga se absorbira u krv te putuje dalje po tijelu.

Ayurveda ima odgovor u svakoj fazi poremećaja ili nelagode, koliko god malen vam se činio.

Budite si dobri.

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD