Zašto trebamo biti gladni?

Kao djeca, stalno nas nude i pokušavaju nas nahraniti ne bismo li „narasli veliki“. Kad odrastemo, dosta nas pokušava odabrati nammirnice sa čim manjim brojem kalorija i udjelom masti. Zašto je tome tako?

Naša inteligencija tijela ovisna je o konceptu Agnija =probavne vatre u nama. To je jedan od termina kojima opisujemo Agni, ali je jedan od kvalitetnijih. Da bismo se osjećali zdravo i dobro, bitno je da su nam tkiva nahranjena, što znači da se ne osjećamo slabi, već da je tijelo u kojem živimo snažno i puno energije, da osjećamo užitak u:hrani, ljubavi, svježem zraku, da se osjećamo sposobni i entuzijastični kada se nešto lijepo dogodi nama ili drugima. Da bismo postigli to stanje, naš metabolizam treba dobro fukncionirati. Drugim riječima, da bismo bili zdravi, trebamo biti:

  • Gladni (osjećati užitak u svakom obroku koji uzmemo)
  • Siti (sretni kada smo pojeli i nemamo potrebe za grickanjem ili bilo kojoj određenom namirnicom van obroka)
  • Imamo snage (kada možemo metabolizirati i probaviti hranu koju smo pojeli, te nam ona daje snage i uspješno ju ugrađujemo u tkiva, kako bismo ih koristili – to uključuje i mozak i mišiće)
  • Eliminiramo (sve što nam ne treba smo u stanju eliminirati iz tijela i uma: stolica, mokraća i nepotrebne informacije su vrlo bitne eliminacije koje na dnevnoj bazi moramo obavljati)

Kada smo gladni, bilo koja hrana nam odgovara. Imamo dovoljno kiseline i probavnih sokova da probavimo pojedeno. Ukoliko jedemo kada nismo gladni ili na silu, ta neprobavljena hrana će stajati i stvarati toksine, koji s vremenom čine mnoge probleme u tijelu i koncentraciji.

Gdje ima vatre, nema depresije!

Ako osjećate da niste gladni i da vam hrana teško „sjeda“ nakon obroka, treba pomoći probavnom sustavu. To znači da, za početak, svu hranu – KUHATE. Agni znači VATRA. Ako dodamo vatre u hranu, onda pomažemo svom Agniju u želucu da se ne muči, dajući mu hranu koja je prerađena i lagana, kako bi on mogao poslati u tanko crijevo na razgradnju i absorpciju pojedeno.

U tom slučaju, hrana postaje lakša jer je Agni (vatra) već dodana u nju. Zato se jede kuhana hrana kada smo slabi i bolesni. Sirova hrana nema Agni i treba nam puno više kapaciteta (i jači metabolički procesi) da probavimo sirovo. Pečena hrana na ulju u imasti je teška radi promjene molekularnog sastava koji se dešava pečenjem u ulju te nam može iritirati upalne procesekoji postoje u probavnom trakutu (a kojih nismo ni svjesni).

Ako imate pečenje ili žgaravicu IZA hrane, vrijeme je dasmanjite obroke, jedete ih češće i počnete ih kuhati. To je, ionako, najlakši način obrade hrane, a ujedno najzdraviji i najprobavljviji.

Budite si dobri!

transperent logo

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD