Migrena


migrena.jpg

Vrlo osobno sam vezana uz migrenu jer je to razlog mog prvog susreta sa Ayurvedom, ali o tome više nešto kasnije.

Migrena je kronična, recidivirajuća bol glave. Dolazi od grčke riječi HEMIKRANIJA, što znači bol u jednoj polovici glave.

Karakteriziraju ju slijedeći čimbenici:

 • Bol jedne polovice glave (iza jednog oka)
 • Pulsirajuća glavobolja (jakog intenziteta)
 • Traje od 3-72h
 • Spavanje pomaže
 • Analgetici ne moraju nužno smanjiti migrensku bol i ona ne nestaje nakon tablete
 • Fotofobija = pretjerana osjetljivost na svijetlo (moraju leći u mrak i tišinu)
 • Fonofobija = pretjerana osjetljivost na zvukove
 • Mučnina (za vrijeme trajanja glavobolje, migrena1.jpg
 • osobi je teško hodati, gledati, čitati jer osjeća mučninu)
 • Povraćanje (u konačnici)
 • Aura (predosjećaj da slijedi glavobolja, karakteriziran vizualno-osjetilnim senzacijama koje prethode glavobolji)

Migrena je, sa stajališta zapadne medicine, poremećaj uslijed genetskih i okolišnih čimbenika, nepoznatog uzroka, neurovaskularne prirode. Smatra se da pubertet i hormonalne promjene ženskog mentrualnog ciklusa mogu imati utjecaja na javljanje migrene. Učestalija je kod žena, ali ne isključuje muškarce.

Ayurvedska perspektiva  

Gledajući glavobolje iz ayurvedske perspektive, one mogu biti raznih etiologija, poput hormonalnih disbalansa, dehidracije, ali migrena je karakteristično vezana uz upalu u tijelu, točnije žuč i jetru. Čim je upala prisutna, prisutna je Pitta dosha, uz koju može biti prisutna i Vata i Kapha, češće Kapha.

Tretman migrene sastoji se od obaveznih promjena u prehrani, izbjegavanju namirnica koje provociraju daljnju upalu, npr. pšenice, kave ili alkohola, redovit dnevni režim, sa dovoljno sna, rutina, uz obaveznu korekciju metaboličkih smetnji, koje uvijek idu uz migrenske glavobolje, poput žgaravica, nadutosti, podrigivanja.

Migrena zahtjeva ayurvedski tretman = Aushadi, odnosno, tretman ayurvedskim preparatima. Važno je da pomognemo tijelu otkloniti upalu, spustiti metabolički princip koji je doveo do samog poremećaja i dovesti tijelo u balans. Često se dešava da osoba ima vrlo krive/nezdrave potrebe organizma, kao što su potreba za četvrtom kavom taj dan, slatkim namirnicama, rajčicama ili prženom hranom. Organizam je u fazi kada su doshe izašle iz svojih primarnih sjedišta, u tijelu se stvaraju toksini, koji blokiraju zdrave potrebe i više nismo u stanju ocijeniti što nam treba i jesu li naše potrebe ispravne.

Migrenske glavobolje su vrlo ozbiljna stvar, koja se ayurvedom jednostavno tretira. Kao i za sve ostalo, postoji preduvjet discipline i ustrajnosti kroz par mjeseci i rezultati su sigurni.

aura.jpg

Moja doktorica je rekla da je jedini način da riješimo moje migrene jest da počnem piti antiepileptike. Naime, imala sam 2-3x tjedno migrenske epizode (sa povraćanjem, mučninom i bilo mi je nemoguće otići na posao u tom stanju. Nakon nekog vremena su analgetici prestali djelovati i potražila sam ayurvedsku pomoć.

Nakon 3 mjeseca su se glavobolje prorijedile na cca2 mjesečno i iskoristila sam priliku posjetiti Indiju. Ali, moj prvi susret s magičnom Indijom je priča za sebe i o tome neki drugi put.

 

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?