U danima kada se otapa snijeg treba paziti da ostanemo utopljeni i da je hrana začinjena, topla, jušnata. Naime, Kapha dosha se budi sa vlažnim i hladnim vremenom i kako prilazimo kraju zime, potrebno je držati pod kontrolom hladnoću i vlagu jer nam oni imaju tendenciju „ulijeniti“ metabolizam i um.
Kapha doshu držimo pod kontrolom i umirujemo ju vrućim, začinjenim, toplim i ne toliko masnim obrocima, dovoljnim kretanjem na zraku i umjerenom količinom sna. Treba paziti da jedemo toplu hranu, smanjimo mliječne proizvode i izbjegavamo pšenicu i šećere.
Lagana juha, za one krhkije konstitucije s nekakvim krtim, kuhanim mesom ili ukuhanom kosti je idealna.
Sastojci:
1 batat
1 glavica brokule
2 češnja češnjaka
Ulje/ghee (pročišćeni maslac)
Korijen đumbira (nasjeckan)
Začini: papar, sol, kurkuma, korijander, kumin, gorušica, kajanski papar, peršin (svježi ili suhi)
Narežemo sve sastojke i stavimo kuhati u vodi koja prelije sve sastojke, oko 25min. Kad juha zakipi, dodamo čajnu žlicu gheeja ili ulja po želji.
Juha je gotova kada je batat kuhan. Za kraj, umiješamo jušnu žlicu raženog ili pirovog brašna, da zagustimo juhu, ostavimo 15min.da se slegne i jedemo toplo.
Larisa Čižmešija
https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/
Mob: 385 (0)95 574 0332