Začini u Ayurvedi

 

Začine možemo koristiti pri kuhanju, na dva načina:

  • na malo gheeja ili masnoće (ulja) stavimo pola žličice željenih začina (sjmenki gorušice, kumina, komorača, korijandera, kurkume), popržimo ih, pazimo da ne zagore. Stavimo hranu koju želimo pripremiti, promiješamo i zalijemo vodom. Dodamo soli i kuhamo.
  • u vodu u kojoj kuhamo namirnice dodajemo začine po volji.
  • kadau vodi, sa malo soli skuhamo hranu, na kraju, kada ugasimo vatru dodajemo željene začine.

Okusi su drugačiji u svakome od tri navedena načina kuhanja.

SVOJSTVA ZAČINA

Asafetida: ljuta/grije

Spriječava nadimanje, antidot grahoricama, spriječava grčeve i razvoj bakterija i parazita u crijevima

Papar: ljut/grije

Stimulativan za probavu, spriječava nadutost i stvaranje sluzi (u crijevima, sinusima, šlućima, želucu), pali Amu

Kardamom: ljut/sladak/grije

Stimulativ, stimulira probavu i smanjuje nadutost, ali je lagan, antidot za mliječna jela. Dobar kod proljeva, nadimanja, pritiska i konstipacije. Antidot je kavi.

Kajanski papar: ljut/grije

Stimulativan, izbacuje sluz (kašalj), potiče znojenje, spriječava krvarenja, jača srce i cirkulaciju. Čisti debelo crijevo , pomaže pri probavi masti i čisti Amu. Odličan antidot za sirovu hranu.

Cimet: ljut/grije

Stimulativan, stimulira znojenje, astringent (čisti Amu), analgetik, potiče cirkulaciju. Antidot šećeru i voću.

Korijander: ljut, sladak/hladi

Stimulans, potiče znojenje, dijuretik, čisti krv, antidot ljutoj i začinjenoj hrani

Kumin: ljut/grije

Stimulans, potiče znojenje, dijuretik, antidot teškoj hrani, grahoricama, pomaže pri bolovima i grčevima u trbuhu

Komorač: ljut/sladak/grije

Stimulant, dijuretik, spriječava nadutost, spriječava grčeve, pomaže pri bolovima uzrokovanima plinovima, neadekvatnoj probavi i grčevima. Najizbalansiraniji od svih začina.

Đumbir: ljut/sladak/grije

Stimulans, potiče znojenje, spriječava nadutost i mučninu, smiruje želudac i dobar je kod mučnina, podrigivanja. Suhi đumbir je ljući i bolji za prehlade, gripe i potiče jače znojenje od svježeg. Čisti Amu, otvara sve kanale (dišne puteve, crijeva) ali diže Pittu. Univerzalan je i vrlo Sattvičan.

 

Želite li saznati više o tome kako koristiti začine u Ayurvedi i svakodnevno ih koristiti, pridružite nam se na radionicama. Uskoro je nova.U najavi ćemo objaviti mjesto i vrijeme.

Larisa Čižmešija

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

larisa.cizmesija@gmail.com

Mob: 385 (0)95 574 0332

By |2017-02-12T16:33:21+00:00veljača 12th, 2017|Recepti|0 Comments

Ostavite poruku

Pin It on Pinterest

Share This