Ivanina tjestenina od raženog brašna

Ovo nije moj recept. Moja draga prijateljica, od nedavno i klijentica, pohvalilla se tjesteninom od raženog brašna koju je sama napravila. Učinilo se toliko sjajnim i jednostavnim da sam morala podijeliti.

Molim vas, ukoliko nemate alergijsku reakciju na jaja  ili kolesterol nebu pod oblake – nemojte ih izbjegavati jesti, osobito u formi tjestenine koju napravite kod kuće. Jaja su sasvim dobar i kvalitetan izvor proteina i masnih kiselina i zimi su jedno od pametnijih izbora namirnica.

domaca-tjestenina

Svima su nam potrebni ugljikohidrati. Kako je danas pšenica zauzela prevlast u pekarama, tjestenini, kruhu i sličnim namirnicama koje predstavljaju složene ugljikohidrate, ljudi su navikli jesti tijesto i kruh. Složeni ugljikohidrati nam trebaju kako bismo imali energije i osnovno su gorivo za misaone procese – mozak voli samo ugljikohidrate. Kako je pšenica, nažalost, modificirana, jako teško ili gotovo nemoguće ju je probaviti i time, prema Ayurvedi, stvara amu = toxine, ljepi se za crijevne stijenke i onemogućava apsorpciju hranjivih tvari u tankom crijevu, a kasnije dovodi do niza drugih problema.

Ukoliko želimo i dalje uživati u tjestenini i kruhu, jedna od zanimljivih opcija je da ih sami radimo. Mnoge trgovine imaju u ponudi proizvode koji nisu od pšenice, ali ako ste vješti i znatiželjni kako napraviti svoju hranu – bit će vam zabavno putem.

Raženo brašno je vrlo dostupno u svim prodavaonicama. Jedna od najboljih je namirnica za ljude koji se osjećaju malo sluzavo, usporeno, možda s viškom tjelesne mase, začepljenih sinusa ili sluzi u crijevima, ujutro u ustima (Kapha tip). Lagani je dijuretik, daje snagu i formaciju koštanog tkiva i zagrijava tijelo. Raž je namirnica s najvećim proteinskim udjelom, od svih žitarica. Kruh i tjestenina napravljenih od raženog brašna neće vas napuhavati i sjesti teško iza obroka.

Sastojci:

3 jaja (cijela); možete koristiti i manje jaja, ovisi koliku količinu tjestenine želite napraviti

Raženo brašno

Voda, po potrebi

Postupak:

Pomiješati jaja i brašno dok smjesa ne bude tvrđa i kompaktna. Dodati vode ako treba.

Ostaviti u vrećici da se malo osuši.

Izvaljati rolerom, izrezati na trakice i pustiti ih da se tako osuše.

Možete ih protisnuti kroz mlinac za meso, za tanje rezance.

Spremite ih suhe u vrećicu i imate svoju domaću tjestetninu! Ovo je puno bolja varijanta od pšenične, a imate i malu radionicu u kuhinji.

Dobar tek!

 

Larisa Čižmešija

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

larisa.cizmesija@gmail.com

Mob: 385 (0)95 574 0332

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD