Ovo nije moj recept. Moja draga prijateljica, od nedavno i klijentica, pohvalilla se tjesteninom od raženog brašna koju je sama napravila. Učinilo se toliko sjajnim i jednostavnim da sam morala podijeliti.
Molim vas, ukoliko nemate alergijsku reakciju na jaja ili kolesterol nebu pod oblake – nemojte ih izbjegavati jesti, osobito u formi tjestenine koju napravite kod kuće. Jaja su sasvim dobar i kvalitetan izvor proteina i masnih kiselina i zimi su jedno od pametnijih izbora namirnica.
Svima su nam potrebni ugljikohidrati. Kako je danas pšenica zauzela prevlast u pekarama, tjestenini, kruhu i sličnim namirnicama koje predstavljaju složene ugljikohidrate, ljudi su navikli jesti tijesto i kruh. Složeni ugljikohidrati nam trebaju kako bismo imali energije i osnovno su gorivo za misaone procese – mozak voli samo ugljikohidrate. Kako je pšenica, nažalost, modificirana, jako teško ili gotovo nemoguće ju je probaviti i time, prema Ayurvedi, stvara amu = toxine, ljepi se za crijevne stijenke i onemogućava apsorpciju hranjivih tvari u tankom crijevu, a kasnije dovodi do niza drugih problema.
Ukoliko želimo i dalje uživati u tjestenini i kruhu, jedna od zanimljivih opcija je da ih sami radimo. Mnoge trgovine imaju u ponudi proizvode koji nisu od pšenice, ali ako ste vješti i znatiželjni kako napraviti svoju hranu – bit će vam zabavno putem.
Raženo brašno je vrlo dostupno u svim prodavaonicama. Jedna od najboljih je namirnica za ljude koji se osjećaju malo sluzavo, usporeno, možda s viškom tjelesne mase, začepljenih sinusa ili sluzi u crijevima, ujutro u ustima (Kapha tip). Lagani je dijuretik, daje snagu i formaciju koštanog tkiva i zagrijava tijelo. Raž je namirnica s najvećim proteinskim udjelom, od svih žitarica. Kruh i tjestenina napravljenih od raženog brašna neće vas napuhavati i sjesti teško iza obroka.
Sastojci:
3 jaja (cijela); možete koristiti i manje jaja, ovisi koliku količinu tjestenine želite napraviti
Raženo brašno
Voda, po potrebi
Postupak:
Pomiješati jaja i brašno dok smjesa ne bude tvrđa i kompaktna. Dodati vode ako treba.
Ostaviti u vrećici da se malo osuši.
Izvaljati rolerom, izrezati na trakice i pustiti ih da se tako osuše.
Možete ih protisnuti kroz mlinac za meso, za tanje rezance.
Spremite ih suhe u vrećicu i imate svoju domaću tjestetninu! Ovo je puno bolja varijanta od pšenične, a imate i malu radionicu u kuhinji.
Dobar tek!
Larisa Čižmešija
https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/
Mob: 385 (0)95 574 0332