Pšenica je out – teško ju probavljamo, stvara toksine po tijelu i čini nas ljepljivima, curi nam nos, začepi nam sinuse…
Što odabrati umjesto toga? – Pir!
Pir je super žitarica koja se u pripremi ponaša kao pšenično brašno, ali je probavljiva i nije modificirana.
Dugo sam oklijevala praviti kruh kod kuće (ja zapravo uopće nisam tip kuharice, ali volim jesti), a zapravo je jednostavno i kruh može stajati i par dana.
Sastojci:
Pirovo brašno – 3 manje čaše
1dcl tople vode + suhi kvasac (vrećica) + 1 čajna žličica šećera (nerafiniranog smeđeg ili kakvog imate)
½ čajne žličice soli
2 jušne žlice ulja (bilo kojeg, osim kokosovog)
Papar, kumin, korijander – koji god hoćete staviti od začina
Opcionalno dodajte sjemenke: budevu, lan, sezam, chiju i sl.
Postupak:
U jednu posudu stavite brašno i sol + začini + ulje
U šalicu staviti 1dcl tople vode + šećer i promiješati
Pomiješati oboje mixerom ili rukom. Dodati brašna ako se smjesa previše lijepi.
Ostaviti 20min. pokriveno da se digne.
Promijesiti još jednom (sada dodajete sjemenke, ako ih želite u kruhu), oblikovati po želji, staviti u protvanj i peći na 180 stupnjeva, oko 30min., dok ne postane rumen.
Kad je kruh gotov, pošpricati ga s malo vode, pokriti i pustiti da se ohladi. Pospremite ga u krpu da je duže svjež.
Dobar tek!