Pirov kruh – napravi sam

Pšenica je out – teško ju probavljamo, stvara toksine po tijelu i čini nas ljepljivima, curi nam nos, začepi nam sinuse…

Što odabrati umjesto toga? – Pir!

Pir je super žitarica koja se u pripremi ponaša kao pšenično brašno, ali je probavljiva i nije modificirana.

Dugo sam oklijevala praviti kruh kod kuće (ja zapravo uopće nisam tip kuharice, ali volim jesti), a zapravo je jednostavno i kruh može stajati i par dana.

Sastojci:

Pirovo brašno – 3 manje čaše

1dcl tople vode + suhi kvasac (vrećica) + 1 čajna žličica šećera (nerafiniranog smeđeg ili kakvog imate)

½ čajne žličice soli

2 jušne žlice ulja (bilo kojeg, osim kokosovog)

Papar, kumin, korijander – koji god hoćete staviti od začina

Opcionalno dodajte sjemenke: budevu, lan, sezam, chiju i sl.

Postupak:

U jednu posudu stavite brašno i sol + začini + ulje

U šalicu staviti 1dcl tople vode + šećer i promiješati

Pomiješati oboje mixerom ili rukom. Dodati brašna ako se smjesa previše lijepi.

Ostaviti 20min. pokriveno da se digne.

Promijesiti još jednom (sada dodajete sjemenke, ako ih želite u kruhu), oblikovati po želji, staviti u protvanj i peći na 180 stupnjeva, oko 30min.,  dok ne postane rumen.

Kad je kruh gotov, pošpricati ga s malo vode, pokriti i pustiti da se ohladi. Pospremite ga u krpu da je duže svjež.

Dobar tek!

pirov-kruh

 

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?