Beskvasni, ayurvedski kruh, koji je nešto najbolje što možete pojesti umjesto peciva. Podsjeća na popularne tortilje, samo bez kvasca.
2 čaše – pirovog brašna, integralnog brašna bilo kojeg tipa, a može i bijelo koje imate kod kuće
½ čajne žličice: kuminovih sjemenki, soli (bilo koje, najbolje kamene ili himalajske)
½ čajne žličice: mljevenog kumina, korijandera, malo ulja
Pomiješajte brašno, začine i sol. Polagano dodajte mlaku vodu. Dodajte ulja ili gheeja, da se ne lijepi i da postane mekše. Mijesite dok se ne prestane lijepiti za prste (par minuta). Možete ostaviti tijesto da odmara 20ak minuta, ali nije nužno. Možete odmah raditi chappatije. 🙂
Otrgnite tijesto veličine golf loptice, uvaljajte pravilnu kuglicu u brašno i rolajte valjkom u tanak, okrugli oblik.
Stavite na zagrijanu i nauljenu tavicu, pecite oko 45sekundi sa svake strane. Napuhavat će se i stvarati mjehuriće. Možete ga pritisnuti lopaticom, da se zapeče, ako želite.
Priprema: 15min.
Chapati možete servirati uz slana jela, kao kruh, umjesto tortilja ili u slatkoj varijanti – poput palačinka.
Ukoliko želite žuti chapati – dodajte kurkume u tijesto, a za zeleni – skuhajte špinat ili blitvu, dobro procijedite i zamijesite sa tijestom.
Dobar tek! 😉
Ayurveda
https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/
Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner
larisa.cizmesija@gmail.com