Chapati – zdrava strana brašna

Beskvasni, ayurvedski kruh, koji je nešto najbolje što možete pojesti umjesto peciva. Podsjeća na popularne tortilje, samo bez kvasca.

2 čaše – pirovog brašna, integralnog brašna bilo kojeg tipa, a može i bijelo koje imate kod kuće

½ čajne žličice: kuminovih sjemenki, soli (bilo koje, najbolje kamene ili himalajske)

½ čajne žličice: mljevenog kumina, korijandera, malo ulja

Pomiješajte brašno, začine i sol. Polagano dodajte mlaku vodu. Dodajte ulja ili gheeja, da se ne lijepi i da postane mekše. Mijesite dok se ne prestane lijepiti za prste (par minuta). Možete ostaviti tijesto da odmara 20ak minuta, ali nije nužno. Možete odmah raditi chapati.jpgchappatije. 🙂

Otrgnite tijesto veličine golf loptice, uvaljajte pravilnu kuglicu u brašno i rolajte valjkom u tanak, okrugli oblik.

Stavite na zagrijanu i nauljenu tavicu, pecite oko 45sekundi sa svake strane. Napuhavat će se i stvarati mjehuriće. Možete ga pritisnuti lopaticom, da se zapeče, ako želite. chapatisrollingpin.jpg

Priprema: 15min.

Chapati možete servirati uz slana jela, kao kruh, umjesto tortilja ili u slatkoj varijanti – poput palačinka.

Ukoliko želite žuti chapati – dodajte kurkume u tijesto, a za zeleni – skuhajte špinat ili blitvu, dobro procijedite i zamijesite sa tijestom.

20160823_122520[1].jpg

 

Dobar tek! 😉

Ayurveda

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner

larisa.cizmesija@gmail.com

 

By |2016-08-31T16:02:46+00:00kolovoz 31st, 2016|Recepti|0 Comments

Ostavite poruku

Pin It on Pinterest

Share This