Ljepota kože u očima Ayurvede

Kreme za lice, serumi protiv starenja, losioni za čišćenje, tonici za osvježavanje, krema za tijelo, pete, ruke – je li ovo na spisku za kupovinu svake žene? Uglavnom da. Sama sam se dovela u situaciju da mi jedan neceser nije dovoljan za put jer mi treba 10 različitih krema – za sve! Kada sam upoznala ayurvedske principe njege, olakšala sam za barem 5 bočica dnevno. Podijelit ću s vama neke osnovne principe, kako biste mogli, za malo vremena, a puno uštede prostora, novaca i truda biti i dalje njegovani.

Kako bismo dugo očuvali elasticitet kože, koja je naš najveći organ i jedno od najvažnijih osjetila, moramo koristiti neku lubrikaciju na dnevnoj bazi.

Jedna stara dermatologinja jednom mi je rekla – „Ono što ne bi stavila u usta – nikada ne stavljaj na kožu.“ Gospođa je mazala lice cijeli život maslinovim uljem i koža joj je izgledala fantastično.

Suha koža, koža sklona upalama, u ljetnim mjesecima:

Kokosovo coconut oil.jpgulje. Ono je savršeno za osjetljivu kožu, koja je lagano crvenkasta, sklona prištićima i upalama. Ukoliko vam je premasna (jer vaše lice na nekim mjestima luči više masnoće), zamjenite ga bademovim uljem. Kokosovo ulje možete koristiti kao dnevnu i noćnu kremu, za kožu ispod očiju i kao losion za tijelo. Kao krema protiv starenja funkcionira jako dobro jer je puna dobrih masnoća i koenzima, tako da ne morate kupovati poseban proizvod za noćnu njegu.

Ghee je također odličan za smirivanje kožnih reakcija i upala.

ghee.jpg

 

Suha koža, perutava i tanka, lagano žućkastog ili sivog tona. sesame oil.jpg

Ovakva koža treba puno njege. Vata koža ima ovakvu teksturu i najmasnija krema ima malo efekta jer začepi pore, a koža je i dalje suha u dubljim slojevima.

Sezamovo ulje, koje možete pomiješati sa bademovim uljem (ne kokosovim) ili samo sezamovo ulje je odlično za suhe zimske mjesece i jesen sa dosta vjetra – kako biste zaštitili kožu, a ujedno ju vlažili.

Ulje avokada zna biti jako korisno 1x  tjedno, kako biste nahranili kožu dodatno tijekom noći.

Masna koža.

Bademovo ili rižino ulje.

Koža tijela:

  • sezamovo ulje za suhu kožu
  • kokosovo za crvenkastu, normalnu kožu

Masna koža ne treba ulja ukoliko ne osjećate potrebu. Naime, ukoliko Kapha tipovi (masnije kože) koriste kreme, losione i ulja, postoji realna šansa da će im smetati osjećaj masnoće, čepiti im pore jer se ništa ne upija. To je zato što njihova koža ima dovoljno lubrikacije i višak joj ne treba. Slušajte se, žene!

Pete: sezamovo ulje. Poslužit će i vazelin ili nevenova mast (ne krema). Stopala namažite prije odlaska u krevet, ujedno je super recept za miran san. Stavite stare čarape ako mislite da ste stavili previše i da ćete uprljati plahtu. heels care.jpg

Postoji predrasuda da su ulja premasna za kožu i da se neće upiti. Priča je upravo suprotna i sve žene s kojima sam razgovarala su potvrdile da je ulje puno lakše za nanošenje, a ne izaziva nikakve reakcije na koži te se upija jednako brzo kao i krema. Jedino je pitanje je li vam ulje dovoljno masno ili trebate nešto lakše tijekom ljetnih mjeseci.

Vrlo bitno je da kožu tretirate ljeti i zimi jer ona zahtjeva drugačiju njegu.

Peeling za lice:

  • mljevena crna kava + med (par kapi limunovog soka)
  • mljeveni bademi + mlijeko u prahu (u jednakim omjerima), stavite na dlan ½ čajne žličice i pomiješajte s par kapi vode: možete koristiti na dnevnoj bazi
  • soda bikarbona + maslinovo ulje/kokosovo ulje/sezamovo ulje/ghee/maslac/med + par kapi limunovog soka

Maska za lice:

  • gnječeni avokado ili
  • med ili
  • bjelanak ili žutanjak jaja (protrljajte kožu kad se osuši i isperite toplom ili mlakom vodom)

Uživajte u svojoj koži i budite si dobri.

Do slijedećeg čitanja,

Larisa

 

Ayurveda

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner

larisa.cizmesija@gmail.com

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD