Budući da me klijenti često pitaju što jesti za doručak, donosim par prijedloga koji su vrlo prihvatljivi, ukusni i prikladni za doručak. Pustite mašti na volju oko dodataka začina. Mislim da je bitno da je svakome dostupno u kuhinji ono što će pojesti za doručak jer je to uglavnom obrok za koji se nitko posebno ne sprema u kupovinu.
- Zobena kaša
Kad se probudite, zakuhajte vruću vodu I prelijte 2 jušne žlice zobenih pahuljica 2dcl vruće vode.
Za vrijeme toalete ili jutarnje šetnje, pustite da odstoje I dodajte cimet, med, grožđice, javorov sirup.
Slana varijanta – malo soli, papra, sjeckanog svježeg korjena đumbira I gheeja ili lanenog ulja (ili bilo kojeg ulja koje imate kod kuće, kao što je suncokretovo, maslinovo, bučino I sl.)
- Kruh I namazi:
Bilo bi zgodno da imate kruh koji je pirov, kukuruzni, sa sjemenkama, a ne bijeli pšenični.
Varijante namaza:
- Maslac I med
- Ghee (bez soli)
- Maslac I domaći pekmez
- Tahini namaz (možete ga napraviti sami)
- Maslac
- Lanene sjemenke
Ukoliko želite počistiti crijevo, a ne želite laksative I smatrate da vam je lagani doručak najbolji za ujutro, namočite 2 jušne žlice lanenih sjemenki (mljevenih, ne cijelih) u vodi navečer. Do jutra, one će nabubriti I pustiti sluz koja djeluje protuupalno I blagotvorno na probavni trakt.
U njih možete dodati:
- jogurt, kefir, sirutku I med
- kefir sam
- neke druge pahuljice
- zagrijte vodu I dodajte prokuhano mlijeko
- začini: cimet, svježi korjen đumbira, papar, kardamom
4. Tradicionalni hrvatski doručak: Žganci
U slanoj ili slatkoj varijanti. Skuhajte žgance večer prije ili ujutro.
U njih možete dodati:
- Mlijeko I začine
- Sirutku, jogurt, kefir
- Med
- Namazati na stvrdnute žgance (ako ste ih kuhali navečer), sirupa, džema
- Svježi sir
- u tradicionalnoj varijanti, naši stari su skuhali žgance i prelili ih “maslom”, što je hrvatski termin za “ghee”
Dobar tek za doručak!
Ayurveda
https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/
Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner
larisa.cizmesija@gmail.com