Što jesti ujutro? Najbolje je pojesti nešto toplo i lagano. Agni = probavna vatra nije tako jak ujutro i ne treba ga opteretiti. Ako ne jedemo, postoji mogućnost da će nam nedostajati energije tijekom dana i da neminovno posegnemo za nezdravim šećerima.
Postoje situacije kada ujutro ne treba jesti, ali o tome drugom prilikom.
Usto, važno je davati tijelu male količine hrane tokom cijelog dana, kako bismo ga podsjetili da mora probavljati, absorbirati i asimilirati tvari u nama, te da ga potaknemo da radi brže. Rezultat je brži metabolizam, toplije nam je i imamo dovoljno energije do slijedećeg obroka, a ne skupljamo nepotrebne masnoće jer stanice na ovaj način „naučimo“ da će uskoro dobiti novu hranu i da nema potrebe spremati zalihe.
Stoga, doručak je obavezan, makar pojeli 2 žlice (za početak).
Sastojci:
2 jušne žlice lanenih sjemenki
1 jušna žlica zobenih pahuljica
2 jušne žlice pirovog griza
Papar, cimet, đumbir, kardamom
Med/smeđi šećer
Ghee
Postupak:
Vrelom vodom polijte sve, promiješajte i dodajte malo prokuhanog mlijeka (može i biljno mlijeko).
Med ili šećer trstike su opcionalni. Ako dodajete ghee, stavite šmeđi šećer.
Zdrav doručak.
Dobar tek!