Kako pripremiti meso po ayurvedski?

Vegetarijanstvo je jedna od zabluda Ayurvede. Je li nužno biti vegan ili vegetarijanac da bismo mogli reći da slijedimo ayurvedske principe? – Nije. Naime, ayurveda zagovara koncept zdravog Agnija, koji nas čuva od svih bolesti. Kako bismo ga kultivirali i održavali zdravim, trebamo dati tijelu ono što mu treba, obzirom na vremenske prilike u kojima živimo, navike koje su generacijama u našim genima i okolnostima našeg organizma, godišnjih doba i dobu dana.

Znači, meso je jedna od namirnica koja se koristi u ayurvedi kao dio Aahara-e: načina prehrane. Pogotovo u slučajevima nekih stanja koje zahtjevaju visoku dozu nutricije i proteina, kao što su potrebe koštane srži, mišića, živčanog sustava, iscrpljenosti. Vrlo je važno i da je namirnica kvalitetno spremljena i da je podobna našem Agniju = probavnom kapacitetu.

Kako spremiti meso, odosno, kako ga NE pripremiti? – Prije svega, prženje, pohanje u dubokom ulju i na tavi je vrlo teško za našu žuč, jetru i uzrokuje upale. Povremeno pripremljena hrana na takav način je u redu, međutim, ako inzistiramo na svakodnevnoj prehrani sa tavice agni.jpgi iz ulja, upale probavnog trakta su neminovne.

Meso pripremamo na grillu ili u pećnici. Najbolje ga je jesti kuhanog i to perad i ribu. Ukoliko se poželite jačeg mesa, koje je zimi, na niskim temperaturama korisno i lakše ga probavljamo jer je Agni jači, slijedimo upute:

Kako biste ga pripremili u pećnici, evo malih savjeta.

  • Večer prije ga istučemo (ako se radi o jačem mesu) i stavimo u začine (Izbjegavamo Vegetu jer je puna aditiva i pojačivača okusa) i povrće
  • U posudu za pečenje stavimo meso, prekrijemo ga vodom i vinom (u jednakim omjerima) i ostavimo na 220 stupnjeva, da se peče poklopljeno, na 1h, 45min
  • Možemo mu dodati korjenastog povrća, brokule ili nekog drugog povrća
  • Serviramo s kuhanom rižom. roasted dinner.jpg

 

Dobar tek!

Ayurveda

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner

larisa.cizmesija@gmail.com

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD