Glavobolje u Ayurvedi

TIPOVI GLAVOBOLJA U AYURVEDI
Ayurveda dijeli tipove glavobolja obzirom na njihov UZROK:
1. VATA glavobolja: nejasna, u predjelu potiljka (okcipitalni dio glave), doljnji/zadnji predio, sa lupkanjem, bol se pojačava sa kretanjem.
Prate ju plinovi u crijevima, konstipacija, nervoza. Javlja se u zoru ili sumrak, učestalija je tokom jeseni.
Obratite pažnju jeste li premalo spavali, pretjerano vježbali i/ili ste iscrpljeni i pod jakim stresom u zadnje vrijeme.
2. PITTA glavobolja: prodirujuća, žareća, praćena osjećajem da nam glava “gori”, uglavnom u sljepoočnicama, javlja se za sredine dana, tokom ljeta i vrućih dana, pojačava se na suncu.
Popraćena je kiselinom u želucu, osjećajem pečenja u trbuhu, često praćena povraćanjem i proljevom, nakon čega bol popusti. Obratite pažnju jesu li vam oči osjetljivije na svjetlo za vrijeme ovakve glavobolje.
3. KAPHA glavobolja: dosadna bol, tupa, u prednjem dijelu glave, u području sinusa. Pojačava ju saginjanje glave. Javlja se u proljeće i za vlažnih i kišnih dana, “meteorološka” glavobolja. Često popraćena uz sinusitis, alergiju ili prehladu, sa osjećajem umora i letargije, začešljenog nosa.
Uzroci su različiti, a time i sami tretman glavobolja.
By |2022-05-03T18:55:23+00:003 svibnja, 2022|Ayurveda - video, Savjeti i terapije, Video materijali|Komentari isključeni za Glavobolje u Ayurvedi

Pin It on Pinterest

Share This