Glavobolje u Ayurvedi

TIPOVI GLAVOBOLJA U AYURVEDI
Ayurveda dijeli tipove glavobolja obzirom na njihov UZROK:
1. VATA glavobolja: nejasna, u predjelu potiljka (okcipitalni dio glave), doljnji/zadnji predio, sa lupkanjem, bol se pojačava sa kretanjem.
Prate ju plinovi u crijevima, konstipacija, nervoza. Javlja se u zoru ili sumrak, učestalija je tokom jeseni.
Obratite pažnju jeste li premalo spavali, pretjerano vježbali i/ili ste iscrpljeni i pod jakim stresom u zadnje vrijeme.
2. PITTA glavobolja: prodirujuća, žareća, praćena osjećajem da nam glava “gori”, uglavnom u sljepoočnicama, javlja se za sredine dana, tokom ljeta i vrućih dana, pojačava se na suncu.
Popraćena je kiselinom u želucu, osjećajem pečenja u trbuhu, često praćena povraćanjem i proljevom, nakon čega bol popusti. Obratite pažnju jesu li vam oči osjetljivije na svjetlo za vrijeme ovakve glavobolje.
3. KAPHA glavobolja: dosadna bol, tupa, u prednjem dijelu glave, u području sinusa. Pojačava ju saginjanje glave. Javlja se u proljeće i za vlažnih i kišnih dana, “meteorološka” glavobolja. Često popraćena uz sinusitis, alergiju ili prehladu, sa osjećajem umora i letargije, začešljenog nosa.
Uzroci su različiti, a time i sami tretman glavobolja.

 

Izdvojeno

loading...
Mi smo ono što jedemo. To je zaista tako. Ujedno, ono što jedemo trebamo i probaviti, a upravo to je naša tema radionice. Kako si pomoći da
Ponedjeljak, kol 1, 2022 11:00
Kratak sadržaj: 1. Što je Ayurveda ? 2. Teorija 5 Elemenata 3. Teorija 3 doshe 4. Kombinacije dosha (rješavanje testa dosha) – Pauza – 5. P
Četvrtak, srp 28, 2022 13:00
Istekli Meeting - meeting je završio   ljubavna priča Ova
Srijeda, srp 27, 2022 05:00

Dobrodošli

Nemate račun?