Kada otići na ayurvedski pregled?

Svi želimo biti zdravi, ali prije svega se želimo osjećati dobro. Mnogi ljudi misle da se Ayurveda u Hrvatskoj koristi samo kao liječenje kurkumom, čajevima i masažama i da to nema za njih puno efekta. Istina je puno dalje od toga. Postoji ogranak „wellness Ayurvede“, kako se ona popularno zove među ayurvedskim terapeutima koji su prošli edukciju. Prava Ayurveda je zapravo legitimna medicina u Indiji i Omanu, sa svim važnim ograncima medicine (kirurgijom, psihijatrijom, gerijatrijom, pedijatrijom, rasayanama, otrinolargingologijom, internom), a u Hrvatskoj djeluje kaoayurveda_625x350_51469179837.jpg preventivna i kao neinvazivna metoda pomoći pojedincu. Neinvazivna znači da se ne dopušta operiranje i slični zahvati kojima „ulazimo“ u tijelo, ali koristimo biljne, mineralne ayurvedske preparate kojima se tretiraju poremećaji i dijagnoze, uz promjenu prehrane i životnog stila. 

Ukratko, ayurvedski terapeut vam može ukazati na koji način se hraniti, obzirom na svoju konstituciju, kakva vrsta tjelovježbe ili sporta je dobra za vas i što možete napraviti kod kuće, od nekih domaćih pripravaka koji mogu pomoći pri vašem stanju. Ayurveda polazi od pretpostavke da je svatko potpuno jedinstven u svojim navikama, građi i mentalnom sklopu te mu je potrebna drugačija vrsta hrane, sporta i življenja.

U slučaju da postoji dijagnoza, odnosno stanje koje je već premašilo nekakve kućne pripravke, preporučam ayurvedske preparate kao pomoć da se stanje sanira i popravi.

Ono na što biste trebali biti spremni prije posjeta ayurvedskom terapeutu je volja za promjenom ili modifikcijom prehrane. Ayurveda nije promotor vegetarijanskog načina prehrane i ne morate se bojati da  morate prestati jesti životinjske proizvode ukoliko se želite zdravo hraniti.

ayurveda-basic-understanding-41-638.jpg

Hrana je način na koji dobivamo energiju i nije svejedno što prolazi kroz probavni trakt. Budući da su crijeva najvažniji dio našeg organizma, prema Ayurvedi, sve što se nalazi u njima se absorbira u krvotok. Ako postoje upalni procesi ili zastoji u probavi, stvarat će se toksini, koji će dalje onemogućavati dotok hranjivih tvari, minerala, vitamina i energije iz hrane i osjećat ćemo pad energije i umor, glavobolje, nadutost, podrugivanje, vjetrove te poteškoće sa eliminacijom štetnih i suvišnih tvari iz organizma (stolice, znoja i urina). Navedeni simptomi su najlakkši za riješiti u ayurvedskoj praksi. Hrana i preparati moraju dijelovati na isti način, što znači da bez promjene ishrane, a uzimanjem preparata, neće biti većih pomaka u zdravstvenom stanju.

Znači, ukoliko se samo ne osjećate dobro je dovoljno dobar razlog da posjetite ayurvedskog terapeuta. Samo sa promjenom prehrane i životnog stila mogu se učiniti čuda.

Osobito ako imate nešto sumnjivo u krvnim nalazima ili postoji uspostavljena dijagnoza – zasigurno se može tretirati, ako ne i riješiti. Problemi u probavnom traktu su vrlo specifični i Ayurveda ima fantastičnih rezultata sa takvim tipom poteškoća.

Želite li samo provjeriti stanje svog organizma, pomoći pri gubitku  težine ili tretirati neki poremećaj, Ayurveda ima smisla.

Budite si dobri!

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?