Kelj varivo u Ayurvedi

Kelj je u Ayurvedi smatran namirnicom koja diže Vata doshu. Znači, ako ste Kapha ili Pitta dominantnijeg metabolizma, slobodno ga jedite. Vatama savjetujem da ne jedu kelj svaki dan, ali ako je kuhan, dobro začinjen (pod time mislim „jako začinjen“) i zauljen, topao, onda je kelj prihvatljiv 1-2x tjedno. Budući da je iz porodice kupusnjača, ima tendenciju stvarati plinove. Kako biste to izbjegli, obavezno u varivo stavite kumina, papra, kurkume, asafetide ili đumbira (svježeg ili suhog, svejedno je. Ili stavite sve od navedenog – čim više začina, tim je više okusa i vaš mozak će biti sretniji pri jelu i kasnije neće tražiti slatko ili veće količine, a ujedno su ti začini i karminativi, što znači da sprečavaju stvaranje plinova i crijevima.

Sastojci:

1 glavica luka

Kelj (pola glavice ili cijelu, ovisno za koliko ljudi kuhate)

3 krumpira

2 mrkve

Voda – da prelije sastojke

Začini: sol, papar, kumin, sol, kim u zrnu, đumbir (svježi ili sirovi), asafetida, kurkuma

Malo ulja (hladno prešanog)

Postupak:

Sve sastojke ogulite, operite, narežite i stavite kuhati u vodu. Dodajte začine po želji. Savjetujem žličicu soli, a ostalog po veliki prstohvat. Ako ste Vata dominantnije konstitucije, začinite i zauljite varivo, a Kaphe zapaprite, bez puno ulja. Pitta uglavnom treba “bland” okuse pa će sastojci biti u umjerenim količinama.

Ne radite zapršku, već stavite toliko vode da prekrije i kuhajte na jakoj vatri dok ne zakipi, smanjite vatru i kuhajte dok se krumpir ne skuha (oko 25-30min). Budući da krumpir ima škroba u sebi, zagustit će varivo.

Po želji možete ukuhati meso unutra ili ga poslužiti uz varivo, a ako ne – imate vegetarijanski obrok.

Obavezno uz ovo varivo pojedite i kvalitetnih proteina (gljive, svježi sir, kvalitetno hladno prešano ulje, orašasti plodovi), kako biste zadovoljili potrebe tijela u hladnim mjesecima, ne budete gladni za 2h, a hormonalni sustav će pravilno funkcionirati i tijelo će se moći zagrijavati.

Ostavite da odstoji 15-ak minuta, servirajte, pospite sa malo bučinih sjemenki ili mrvljenog lana, prelijte uljem (Vate obavezno!!!!!),  malo pirovog kruha i dobar tek želim!

Keljvarivo.jpg

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?