Jabuke – pomoć pri proljevu/kolitisu

Proljev je stanje kada je Agni – metabolička vatra oslabljen. Kao rezultat toga, absorpcija i eliminacija je minimalna i većina neprobavljene hrane izlazi van kroz vodene, mekane stolice.

Kako bismo zaliječili proljev, Ayurveda preporuča jačanje Agnija i smirivanje Doshe koja je prouzročila proljev, najčešće Pitta doshe.  Prvo što moramo učiti jest – promijeniti prehranu, što znači da moramo prestati hraniti poremećaj. Jede se kuhana hrana, bez jakih začina, izbacuje se sve fermentirano, kiselo, alkohol, pečeno i prženo iz prehrane.

Hrana mora biti dobro sažvakana, u malim količinama, bez sirovog voća i povrća i svakako bez pšenice (kruha, tjestenine i sl.).

U nastavku je jednostavan recept za smirivanje proljeva:

2 jabuke, ogulimo, izvadimo kličak i prohuhamo, dok ne postanu gnjecave.

Pasiramo ih vilicom ili štapnim mixerom i dodamo:

  –    Prstohvat kardamoma u prahu

mushed-applescardamom-powdergheenutmeg-powder-250x250

  –    Prstohvat muškatnog oraščića u prahu

  –    1 čajna žličica gheeja/masla

Ovaj obrok je ukusan, a zaustavit će proljev vrlo brzo.  Ako nemamo jabuke, možemo zgnječiti i 2 banane (bez kuhanja) i začiniti ih na isti način.

Budite si dobri.  Sretno i dobar tek.

By |2016-12-05T11:20:59+00:00prosinac 5th, 2016|Recepti, Savjeti i terapije|0 Comments

Ostavite poruku

Pin It on Pinterest

Share This