Proljev je stanje kada je Agni – metabolička vatra oslabljen. Kao rezultat toga, absorpcija i eliminacija je minimalna i većina neprobavljene hrane izlazi van kroz vodene, mekane stolice.
Kako bismo zaliječili proljev, Ayurveda preporuča jačanje Agnija i smirivanje Doshe koja je prouzročila proljev, najčešće Pitta doshe. Prvo što moramo učiti jest – promijeniti prehranu, što znači da moramo prestati hraniti poremećaj. Jede se kuhana hrana, bez jakih začina, izbacuje se sve fermentirano, kiselo, alkohol, pečeno i prženo iz prehrane.
Hrana mora biti dobro sažvakana, u malim količinama, bez sirovog voća i povrća i svakako bez pšenice (kruha, tjestenine i sl.).
U nastavku je jednostavan recept za smirivanje proljeva:
2 jabuke, ogulimo, izvadimo kličak i prohuhamo, dok ne postanu gnjecave.
Pasiramo ih vilicom ili štapnim mixerom i dodamo:
– Prstohvat kardamoma u prahu
– Prstohvat muškatnog oraščića u prahu
– 1 čajna žličica gheeja/masla
Ovaj obrok je ukusan, a zaustavit će proljev vrlo brzo. Ako nemamo jabuke, možemo zgnječiti i 2 banane (bez kuhanja) i začiniti ih na isti način.
Budite si dobri. Sretno i dobar tek.