Ghee – kako ga napraviti i čemu služi

Ghee je produkt kuhanja maslaca, kojeg dobivamo od kajmaka, kad se izdvoji masnoća od mlaćenice. Ghee  je nutritivna namirnica, koji lagano povisuje Kapha doshu. Pomaže u izgradnji koštane srži, sperme i Ojasa (najrafiniranijeg produkta metabolizma, koji je usko vezan uz imunitet i snagu tijela. Poboljšava inteligenciju i vid. Jača jetru, bubrege i mozak. Najbolja je masnoća za korištenje, osobito za Pitta doshu. Balansira Agni – probavnu vatru. Među najadekvatnijim masnoćama je za kuhanje i neće brzo zagorjeti poput maslaca. Brzo odstranjuje toksine (Amu) i upale iz tijela. Najbolje je koristiti male količine pri kuhanju. Odličan je za povišenu Vata i Pitta doshu. Možemo ga konzumirati i samog, na kruh, kao namaz ili uz čaj, kada osjećamo suhoću u ustima.

Čim je stariji, tim je ljekovitiji. U Ayurvedii se kaže da je ghee stariji od 100 godina iscjeljujuć. No, ja ga pojedem puno ranije. 😉

Kako ga skuhati? Postoje mnoge teorije o pravilnoj temperaturi, posudi i duljini kuhanja, međutim, sve je vrlo jednostavno:

Potrebno:

 • Inox posuda (po mogućnosti debljeg dna)
 • 1kg maslaca
 • Drvena kuhača

Postupak:

 • Stavimo maslac u inox posudu i otopimo ga na srednjoj vatri (cca 10min)
 • Kad je maslac otopljen (tekuć), smanjimo vatru na minimum, miješamo i pazimo da ne zagori. Pri tome je važno da kuhačom postružemo i dno posude jer tamo zagara. (slijedećih cca 10-15min)
 • Kuhamo ga uz povremeno miješanje. U ovoj fazi se stvara pjenica na vrhu. S vremenom (nakon 5-10min) pjenica nestane. Uz miješanje se stvaraju male kuglice, poput kokica na vrhu. Boja je mutna i počinje krčkati. Pjenica nestaje.
 • Kad čujemo da krčka, miješamo gotovo stalno jer u ovom trenu postoji velika šansa da zagori. (cca 10min)
 • Boja će postajati sve svjetlija i ghee sve bistriji, a na površini se stvaraju bijele kuglice. Miješamo i dalje i slušamo koliko krčka. (cca 10min) Nema potrebe vaditi bijele kuglice sa vrha, samo i dalje miješamo ghee.
 • Kad nema puno zvukova, a bijele kuglice na vrhu počinju sjedati na dno, ghee se razbistri, pričekamo da krčkanja skoro i nema i da je gotovo sav talog na dnu. Talog je žuto-oker boje. Ako postane smeđ – to je znak da je ghee pregorio i brzo ga treba ugasiti i koristiti samo za kuhanje.
 • Kad počne mirišati na kokice, bistar je i vidimo talog na dnu, a vrlo malo bijelih čestica na vrhu, ugasimo vatru. (5-10min)

ghee1.jpg

 • Pričekamo da se ohladi 15-ak min ili duže (ako imamo vremena), procijedimo ga kroz bilo kakvo cijedilo i prelijemo u staklenu, čistu posudu. Ne začepimo do kraja, da staklenka ne pukne.
 • Kad se malo ohladi, zatvorimo čep i ostavimo na sobnoj temperaturi da se ohladi – stvrdne u krutinu. ghee2.jpg

Kuhanje 1kg gheeja traje oko 50min., ovisno o posudi i jačini vatre. Preporuka je manja vatra i duže kuhanje, da ne zagori, dok ne uhvatite rutinu kuhanja, a onda možete i ubrzati proces jer znate prepoznati kada je gotov. 0,5kg gheeja je kuhano za cca 25min.

Pri kuhanju gheeja – ne odlazite od vatre. Zagara vrlo lako i potrebno je stalno biti uz njega.

Talog sa dna možete žlicom sastrugati u posudicu i dodati malo javorovog sirupa ili smeđeg šećera. Kasnije pojesti ili namazati na kruh. Vrlo je ukusno i radije ga nemojte baciti.

Ghee nikada ne miješamo sa medom – naša probavna vatra (Agni) prepoznaje metabolizam tih dviju namirnica kao potpuno suprotne aktivnosti i nije u stanju istovremeno ih procesuirati pa na kraju stvara toksine (Amu).

Stoga, ghee koristimo sa svim zaslađivačima (ako imamo potrebe), samo ne s medom.

Držimo ga na sobnoj temperaturi – ne u frižideru jer tada gubi mnoga svojstva.

Dnevna količina gheeja je pola čajne žličice 3x dnevno.

Ukoliko primjetite da se ghee počeo kvariti nakon 10-ak dana, a nije zagorio, znači da ga niste dovoljno dugo kuhali. U tom slučaju, stavite ga ponovno takvog u inox posudu i pričekajte da se “dokuha”. Trajat će kratko i kad primjetite znakove da je skuhan, maknite ga s vatre, procijedite i ostavite ponovo da se hladi. To je u redu i može se napraviti s gheejem. Nakon toga ga možete konzumirati.

Uživajte u svom gheeju. Dobar tek i budite si dobri.

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD