Kišan dan – super dan sa Ayurvedom

Kada kiša pada cijeli dan, najbolje je piti tople napitke i pojesti nešto ljuto, kako bismo održavali metaboličke aktivnosti. Hladno i vlažno vrijeme pospješuje kongestije, stoga ako imate problema sa sinusima ili nakupljanjem sluzi, ništa vam se ne da – za vrijeme ovakvog vremena bit će vam vjerojatno gore. Ayurveda preporučuje neke od jednostavnih trikova kako si pomoći.

umbrella

Čaj – kakav god da imate, dodajte u njega malo cimeta, papra ili đumbira. Svojim klijentima savjetujem da nose u torbici/autu/torbi za laptop đumbir u prahu u dozeru za začine. Vrlo jednostavan način da potaknete probavu i razbudite tijelo. Ako ste zimogrozan tip – idealan je začin jer će vam pomoći da se zagrijete – iznutra (što je i najvažnije).

ginger-zingiber-officinale-250x250

Ručak – što god da jedete – uzmite papar (a ne sol) sa stola i popaprite hranu. Ako imate opcije, naručite juhu – čim topliju i dodajte u nju nešto ljuto. Bit će okrepljujuća, lakše ćete probaviti sve što poslije nje pojedete i nećete biti pospani nakon ručka.

Mliječno – izbjegnite ako ikako možete. Topljeni sirevi, mliječni shakeovi i kave s puno mlijeka su skloni izazvati dodatno nakupljanje sluzi u tijelu i pogoršat će letargiju za kišnog dana. Popijte običan espresso ili čaj.

Sirova hrana – salata za ručak je super ideja, ali pokušajte obratiti pažnju da pojedete barem nešto kuhano i da se obrok ne sastoji od samo sirove hrane. Ona je dosta teška za probaviti, uglavnom je preporuka ljeti (kada je Agni jak) i njeno osnovno metaboličko svojstvo jest da – hladi tijelo. Možda danas ipak pokušajte sa toplim i kuhanim. O salatama ćemo kada zasja sunce.  J

Sretno! Ugodan radni ponedjeljak vam želim i – budite si dobri!

Ayurveda

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner

larisa.cizmesija@gmail.com

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD