Mlijeko naše svagdašnje

leonard-johnny-galecki

Mlijeko je jedna od najhranjivijih namirnica, a ayurvedi spada pod slatke okuse. Hranili smo se mlijekom u djetinjstvu, a neki ga piju i u odrasloj dobi. Kada mlijeko uzrokuje probleme, to je ponajviše radi metaboličkih fukcija koje su poremećene. Svi bismo trebali probavljati mlijeko bez problema. Naravno, industrijski obrađeno mlijeko nije što i ono pravo, neobrađeno, međutim, zdrav organizam ga tretira kao hranjivi sastojak, koji nam pomaže graditi tkiva i lubricirati nas iznutra. Ayurveda smtra da je poremećaj u Agniju (probavnoj vatri) odgovoran za intolerancije (koje imam popularni Leonard iz serije „Teorija velikog praska“) i često se javlja u modernom društvu. Idealne zamjene za mlijeko mogu biti i ono bademovo, rižino ili kokosovo mlijeko.

Mlijeko je hrana koja odgovara Pitta doshi jer „hladi“ po svom svojstvu i idealno je za podlogu pri uzimanju određenih ayurvedskih preparata koji ciljaju žedudac, pluća ili bubrege.

Da bismo probavili mlijeko, treba nam dobar i jak Agni. Uvijek se pije toplo, a idealno je u njega dodati kakav začin, poput cimeta, kumina, papra, meda, kardamoma.

Ono što je važno jest da ga pijemo samo, znači da ga ne miješamo sa voćem, povrćem ili pekarskim proizvodima (kvascem), jer onda postaje gotovo neprobavljivo, napuhava i ima tendenciju stvarati toksine u crijevima ukoliko ga se miješa s drugim namirnicama, osobito ribom i drugim, fermentiranim proizvodima, kao što su meso, kiselo vrhnje, jogurti ili druge vrste mliječnih prozvoda.

Prije spavanja, ugrijte šalicu mlijeka stavite unutra malo meda i prstohvat muškatnog oraščića – idealan recept za dobar san.

hot-milk-with-honey-cinnamon-topmlijeko

Ayurveda

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner

larisa.cizmesija@gmail.com

 

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD