Đumbir, Zingiber officinale

Đumbir, ili Zingiber officinale jedan je od najpotentnijih ayurvedskih začina, biljka koju se veliča kao pomlađivač, onu koja čisti organizam, pospješuje pravilan rad metabolizma i diže probavnu vatru.

Jedna je od medicinski najkorištenijih biljaka na svijetu. Sušeni korijen đumbira je drugačijeg svojstva od svježeg. Suh je i zagrijava tijelo puno jače od svježeg i pogodan je za snižavanje Kapha doshe, dok je u svježem obliku odličan za pomoć pri prehladanam, kašlju, gripi i virozama.

Za prvu pomoć kod kašlja i prehlade, grlobolje – svježi korjen đumbira (debljine 2mm) oguliti, nakapati 2-3 kapi limuna na njega i žvakati.

Čaj od đumbira:

  • Svježi korijen đumbira, veličine zadnjeg članka vašeg palca narezati (može i sa korom) i preliti sa 1l vode
  • Ostaviti da ključa 15minuta
  • Ocijediti i staviti u termosicu
  • Piti tokom cijelog dana po 1dcl
  • Možete dodati malo meda, nakon što se ohladi ispod 40*C, malo cimeta, klinčića ili kojih drugih začina

Ayurveda upotrebljava đumbir u svakom obliku u velikom dijelu formula i pripravaka, kao odličan digestiv i biljku koja čisti tijelo i probavu od toksina.

Uživajte u njegovom trpkom, ljutom i svježem okusu.

Ayurveda

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner

larisa.cizmesija@gmail.com

By |2016-04-04T18:48:13+00:00travanj 4th, 2016|Recepti|0 Comments

Ostavite poruku

Pin It on Pinterest

Share This