Đumbir, ili Zingiber officinale jedan je od najpotentnijih ayurvedskih začina, biljka koju se veliča kao pomlađivač, onu koja čisti organizam, pospješuje pravilan rad metabolizma i diže probavnu vatru.
Jedna je od medicinski najkorištenijih biljaka na svijetu. Sušeni korijen đumbira je drugačijeg svojstva od svježeg. Suh je i zagrijava tijelo puno jače od svježeg i pogodan je za snižavanje Kapha doshe, dok je u svježem obliku odličan za pomoć pri prehladanam, kašlju, gripi i virozama.
Za prvu pomoć kod kašlja i prehlade, grlobolje – svježi korjen đumbira (debljine 2mm) oguliti, nakapati 2-3 kapi limuna na njega i žvakati.
Čaj od đumbira:
- Svježi korijen đumbira, veličine zadnjeg članka vašeg palca narezati (može i sa korom) i preliti sa 1l vode
- Ostaviti da ključa 15minuta
- Ocijediti i staviti u termosicu
- Piti tokom cijelog dana po 1dcl
- Možete dodati malo meda, nakon što se ohladi ispod 40*C, malo cimeta, klinčića ili kojih drugih začina
Ayurveda upotrebljava đumbir u svakom obliku u velikom dijelu formula i pripravaka, kao odličan digestiv i biljku koja čisti tijelo i probavu od toksina.
Uživajte u njegovom trpkom, ljutom i svježem okusu.
Ayurveda
https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/
Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner
larisa.cizmesija@gmail.com