Nezdrave navike

Neke navike koje smo usvojili uglavnom su rezultat dobre namjere i želje da si pomognemo. Neke su dobre, a neke nisu. Danas je internet pun savjeta o zdravoj prehrani i rutinama koje bi se trebale prakticirati na dnevnoj bazi. Slijedom navedenog, trebali bismo popiti 2 litre vode, što god da radimo i kojeg god smo konstitucijskog tipa (a nekima je to ipak previše), pojesti 7 kašeta voća, 3 kg zelenog povrća, barem 3 limuna itd.

Činjenica je da hrana liječi zato što ulazi u naša usta i crijeva svaki dan, nekoliko puta. Ono što je bitno jest da pazimo da je hrana svježe pripremljena (pod time mislim da ne podgrijavate ručak od prekjučer, a ne od prije 2h), da unosimo dovoljno proteina, ugljikohidrata, masnoća, minerala, vitamina i tekućine, u onoj količini koju možemo s tekom i zadovoljstvom POJESTI i PROBAVITI.

Naglasila bih probaviti. Uz naznaku da nam kombinacije namirnica u obroku budu čim jednostavnije. Ako pomiješate umak, meso, rižu, 3 vrsta sirovog povrća u salati i kuhano povrće sa strane – trebat će vam duže nego da ste pojeli rižu sa peradi, dovoljno masnoće i salatu od kupusa. Više često nije bolje, nego teže probavljivo.

Slijedeće na što bismo trebali obratiti pažnju kombinacije namirnica.

Puno mojih klijenata/prijatelja/poznanika pije ujutro slijedeće kombinacije:

  • topla voda s limunovim sokom
  • kava s mlijekom
  • pahuljice na mlijeku ili zobene sa voćem

To su kombinacije namirnica koje rade fermentaciju u crijevima. Trebalo bi pojesti krutu hranu iza tople vode s limunom (ako ju pijete) pa tek iza krute hrane popiti kavu (ako ju pijete). Pod terminom “kruta hrana” mislim na komad kruha bez pšenice sa namazom koji nema mliječnih proizvoda u sebi, poput povrtnog namaza, tahinija, maslaca (on je jedini dozvoljen od “mliječnog”), ghee, malo avokada, kuhano jaje i sl.

Vrlo jednostavno je testirati metodu: ako ostavite limunov sok sa mlijekom, pahuljicama i kavom u zdjelici na pola sata – vratite se pogledati na što liči ta smjesa i znajte da se upravo to dešava i u vašim crijevima, ali puno brže. U crijevima je toplo, vlažno i mračno – što je idealan milje za fermentacijski proces. Napuhnut će vas.

Sretno!

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD