Poriluk sa heljdom i ciklom

 

Volim jednostavne i sezonske stvari. Ayurveda zagovara korištenje namirnica koje nalazimo u podneblju u kojem živimo. Jedan od razloga je taj što je naše tijelo naviklo i u potpunosti može probaviti i absorbirati hranu koja raste oko nas jer je upisana u „genetski kod“ organizma od naših prabaka do danas.

Dolazi jesen i treba Vata doshu držati pod kontrolom. Znači, sve više kuhamo, a sve manje jedemo sirovu hranu. Kombinacija hrane je prema svim pravilima Ayurvedske kuhinje.

 

1 kom poriluka, nasjeckamo

20160915_103837.jpg
Sastojci: cikla, heljdina kaša, poriluk

1 mala šalica heljde – operemo ju

Cikla – količinu po želji skuhamo

Kumin i korijander u prahu, kuminove sjemenke (po želji), sol, papar, đumbir svježi i u prahu, malo hrena

 

 

 

Postupak:

U zdjelu stavimo šalicu heljde i 2,5 iste šalice vode, dodamo sol, papar, kumin u prahu, ulje i kuhamo 10ak minuta, dok heljda ne postane mekana

 

Poriluk kratko popržimo na ulju (najbolje sezamovom) i dodamo kumin, sol, papar, kumin, korijander, dodamo šalicu vode i na laganoj vatri kuhamo 10ak minuta (kao i heljdu), dok ne omekša i ne ispari polovica vode

 

Narežemo ciklu na šnite, dodamo sol, papar, kumin u prahu, kuminove sjemenke, malo hrena, ulje i acceto balzamico/jabučni ocat ili limunov sok – promiješamo u ostavimo na sobnoj temperaturi (da ne jedemo hladno).

 

Serviramo.

heljda1.jpg

Dobar tek!

 

Ayurveda

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner

larisa.cizmesija@gmail.com

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD