Proljetni post u Ayurvedi

Proljetni post je draža konstrukcija od “proljetnog detoxa” jer detoxi se radi u specifičnim situacijama, sa određenim (ne svim) konstitucijama i u određena doba godine, ovisno o tome u kakvom ste klimatskom pojasu.

Definicija posta u ayurvedi podrazumijeva suzdržavanje od krute hrane na 8-12h, kako bi se probavni trakt pokrenuo i počistio. Obroci trebaju biti tekući, lagani, povrtni ili voćni. Za proljeće je najbolje post raditi na toplim, povrtnim juhama.

Proljeće nosi sa sobom višak sluzi i osjećaj inercije. To je radi povišene Kapha doshe, koja je, prema Ayurvedi, najsnažnija u kasnu zimu, a rano proljeće. Kakvo je proljeće – vlažno, prohladno, zemlja se polako zagrijava, sve raste, buja i pupa. Takva je i Kapha dosha. Njeno vrijeme je rano jutro i rano predvečerje. Ponaša se kao tvrdi sir. Kada je u hladnjaku – u krutom je stanju – hladan i mastan, ali krut. Čim ga stavmo na sunce, počne se topiti. Ista stvar je sa Kaphom u nama. Kapha je vrlo slična ami = toxinima koji nisu probavljeni i čuče u želucu, u obliku sluzi (pa nemamo puno apetita), u sinusima i začepljen nam je ujutro nos (u Kapha vrijeme), osjećamo se tromi nakon obroka koji je sadržavao brašnaste, mliječne namirnice ili slatkiše.

Uz to često dođu glavobolje, umor, letargija. Ljudi to pripisuju proljetnom umoru, ali ayurvedska patofiziologija je zapravo takva da se lagano topi sve što je zaostalo u tijelu u vidu ame = toksina i čine razne smetnje u organizmu.

Kako si pomoći da se osjećate bolje u ove nemirne proljetne dane:

  • ujutro skuhajte čaj od korijena đumbira 
  • ako ste gladni, pojedite toplu, kuhanu kašu (zob, pir, proso) na vodi s malo meda ili soli – kako vam odgovara, nekoliko zalogaja
  • skuhajte korjenasto i zeleno povrće i blendajte ga u krem juhu, bez dodataka vrhnja ili sličnih mliječnih proizvoda. Dodajte začina – sol, papar, đumbir, kurkuma, kumin, korijander – što volite
  • od 11h pa do večere (19h) popijte par šalica, svakih 2-3h šalicu juhe
  • večera – kitchari: https://www.sanus-vita.hr/kitchari/, mali obrok, da ne zaspite gladni

Uvjeti:

  • taj dan ne radite ništa fizički zahtjevno
  • čitajte, odmarajte ili lagano šetajte
  • ne pijte kavu, crni čaj, alkohol ili bilo kakve psihostimulanse
  • mirujte

Kada NE raditi post:

  • ako ste trudni
  • umorni ste i iscrpljeni (fizički i/ili mentalno)
  • imate visoku temperaturu
  • u akutnoj fazi bolesti ste, razboljevate se
  • prehlađeni ste
  • imate glavobolju
proljetni post - ayurveda_sanus vita_larisa čižmešija
By |2019-04-08T08:59:57+00:00travanj 8th, 2019|Ayurveda - video, Recepti, Savjeti i terapije, Video materijali|0 Comments

Ostavite poruku

Pin It on Pinterest

Share This