Reumatoidni artritis u Ayurvedi

Jesen je doba kada mi dolaze klijenti sa simptomima reumatiodnog artritisa koji se pogoršava. Zašto je to tako? Svako godišnje doba ima svoje kvalitete. Jesen je hladna, vjetrovita, nepredvidiva, kišovita, dolazi kao nagla promjena nakon toplog ljeta, sa kraćim danima, promjenom sata. Sve te promjene su svojevrstan okidač za Vata doshu. Klijenti koji imaju problem sa reumatioidnim artritisom, imaju Vata doshu ili u Prakritiju (konstitucijsku sklonost) ili Vikritiju (poremećaju Vata doshe). Oni osjećaju puno snažnije kočenje u šakama ujutro, otiču im zglobovi, bole ih prsti, koljena, rame, kuk. Kako dan prolazi, tako se tijelo razgibava i lakše im je, ali slijedeći dan počinje iz početka. Vata dosha ima kvalitete koje ima i jesen: hladna je, gruba, nepredvidiva, suha (vjetar koji suši), ulazi u svaku poru. Zato se simptomi i pogoršavaju – Vata sa Amom (toksinima) je odgovorna za reumatoidni artritis.

reumatoidni artritis.png

Prema zapadnoj medicine, reumatoidni artritis je dugotrajna bolest zglobova. postepeno dolazi do upale sinovijalne membrane zgloba, što dovodi do upale ostalih dijelova zgloba. Ako upala potraje, kosti zgloba postupno slabe. Pod uzrocima se nabrajaju genetska predispozicija, bakterijske ili virusne infekcije ili autoimuni odgovor.

Ayurveda zna što je reumatoidni artritis. Sanskritski naziv za reumatoidni artritis je Ama Vata. Ama su toksini nakupljeni u zglobovina i vezivnom tkivu. To je upala (zato se i zove artr – itis), koja pokazuje znakove Vata doshe koja je ušla u zglobove i koštano tkivo (Asthi dhatu). Vata dosha pokazuje svoje prirodne značajke, samo na krivom mjestu.

Što je uzrokovalo reumatoidni artritis?

Prije svega, to nije upala koja je nastala zadnjih 2 mjeseca. Takva vrsta poremećaja traje u nastanku više godina. Vata dosha je izašla iz svog primarnog sjedišta i dospjela u koštano tkivo. Krive navike, kao što su: slabija prehrana, puno stresa, puno kave i suhih i hladnih napitaka i hrane, konstitucijska sklonost, život u hladnijem podneblju ili neadekvatno grijanje, zatomljavanje prirodnih nagona – sve su to mogući uzroci reumatoidnog artritisa.

On se uspješno liječi u Ayurvedi i liječenje traje ovisno o dužini trajanja i snazi procesa. Fukcionalno se simptomi potpuno povuku tijekom i nakon terapije, što znači da više nema naticanja, kočenja, boli, težine, funkcionalnost prstiju se vrati pa klijent može otključati vrata, držati olovku i sl. Ako postoji deformacija na zglobovima, strukturalno se ne može vratiti u prvotni položaj, ali barem više nema bolova i oticanja.

Ayurvedski tretman reumatoidnog artritisa su: ahara, vihara i aushadhi, što su redom:

  • Promjene prehraneoil on hands
  • Promjena životnog stila i
  • Ayurvedski biljni i mineralni preparati

Prije nego dolazite kod svog ayurvedskog konzultanta, pripremite nalaze krvi, reuma faktor i sve nalaze koji upućuju na upalni proces.

Postoji niz pripravaka koji pomažu klijentu i već nakon tjedan dana se osjeća poboljšanje. Vrlo je važno da se klijent pridržava naputaka prehrane jer o tome ovisi efikasnost ayurvedske terapije. Izbjegava se hrana koja podiže upalu u organizmu, kao što su rajčice ili češnjak, a uvodi se hrana koja je lagano probavljiva i pomaže preparatima da djeluju, kao što su juhe od kosti, topla i uljnata hrana, dovoljno sna i odmora.

 

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD