ULCEROZNI KOLITIS

Ulcerative-Colitis-300x192

Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva, točnije rektuma i kolona  (debelog crijeva).

Kolon se sastoji od 5 dijelova: uzlaznog crijeva, koji počinje završetkom slijepog crijeva/tankog crijva, poprečnog kolona, silaznog kolona, sigme i rektuma. Rektum završava analnim otvorom.

Kolitis i dolazi od latinske riječi colon, a „itis“ je nastavak koji označava upalni proces.

U zapadnoj medicini etiologija ili uzrok nastavka bolesti je nepoznata, ali u Ayurvedi je bolest klasificirana kao Pitta i Kapha u kolonu. Upalni proces debelog crijeva je stanje pri kojem je završni dio kolona pod iritacijom i u gnojnim upalnim žarištima koja pri izbacivanju stolice krvare.

Zahvaća unutarnji sloj crijevnog zida, odnosno sluznicu debelog crijeva.

Simptomi ulceroznog kolitisa su:

  • Periodi bez simptoma koji se izmjenjuju sa periodima kada su simptomi vrlo izraženi
  • Trbuh bolan na dodir
  • Osjećaj iritacije pri jedenju hrane, neposreno iza obroka ili 1h nakon jela
  • Grčevi u crijevima, bol u trbuhuulcerozni k1
  • Stolice koje imaju u sebi sluzi i/ili krvi
  • Stolice su mekane, defekacija je bolna i mogu prethoditi grčevi
  • Podražaj na stolicu odmah iza jela (gastrokolički refleks), pri čemu stolice znaju biti oskudnije

Ayurveda vrlo uspješno tretira poremećaj rada crijeva i probavni sustav je temelj bilo kakvog ayurvedsog tretmana.

Zapadna medicina liječi ulcerozni kolitis kortikosteroidima te ju tretira kao autoimunu bolest, međutim, u Ayurvedi se poremećaj liječi propisanom biljnom, ayurvedskom terapijom i dijetom.

Klijent je upućen u stanje, prepisuje mu se posebna vrsta prehrane, a ayurvedskom terapijom se tretira upala i liječi sluznica.

ulcerozni kPrehrana je ključan faktor u liječenju ulceroznog kolitisa jer je neadekvatna prehrana i dovela do bolesti, uz neke okolišne, potencijalno nasljedne i neke druge faktore. Ayurvedska terapija djeluje u kombinaciji sa propisanom prehranom do te mjere da se simptomi potpuno povlače i kolonoskopija pokazuje zdravo crijevo.

Ulcerozni kolitis je poremećaj koji zahtjeva vrlo discipliniran pristup klijenta – svakoga dana, uz vrlo učinkovito tretiranje ayurvedskom metodologijom. Crijevo koje je jednom prošlo kroz tako tešku upalu ostaje osjetljivo, ali klijenta se dovede u stanje koje ne iziskuje kontinuiranu alopatsku terapiju, kao niti ayurvedsku. Prehrana mora biti od velike važnosti i nakon što se bolest povuče, ali pojedine namirnice koje bi provocirale upalu nisu problem ako se povremeno konzumiraju u manjim količinama.

Vrlo važne napomene vezano uz prehranu jest da se izbjegavaju fermentirane namirnice, kava (u bilo kojem obliku), većina voća i sirovo povrće, kako ne biste iritirali dalje crijevo.

Ulcerozni kolitis je svakako poremećaj koji iziskuje ayurvedsku konzultaciju i vodstvo.

 

By |2017-10-20T10:04:48+00:0020 listopada, 2017|Savjeti i terapije|Komentari isključeni za ULCEROZNI KOLITIS

Pin It on Pinterest

Share This