Sastojci:
Pirovo tijesto (fusilli)
Tuna (ako nemate pravu, konzervirana je ok)
Grašak, kukuruz, tikvice, kiseli krastavci, avokado
Začini: sol, papar, acceto balsamico, maslinovo ulje, kumin, sušeni peršin, korijander
Postupak:
- Skuhamo tjesteninu
- Narežemo avokado
- Skuhamo grašak i kukuruz
- Tikvicu narežemo na kockice i lagano popržimo na tavi
- Dodamo tunu u veliku zdjelu
- Pomiješamo sve zajedno i začinimo
Salata se jede na sobnoj temperaturi i taj isti dan.
Idealna je za ručak jer tuna nije lagana za probaviti i super je popiti topli čaj od đumbira s njom ili čašu suhog, bijelog vina.
Ovaj tip salata su lagane, ali ju ne držimo u hladnjaku jer u tom slučaju postaje teško probavljiva, „sjedne“ na želudac i hladi tijelo. U hladnijim mjesecima je to problem jer nas usporava te nam postaje još hladnije.
Salate koje su bazirane na kuhanim sastojcima su prihvatljlive u Ayurvedi jer prioritet je da je hrana termički obrađena, idealno – kuhana. Time pridodajemo Agni = probavnoj vatri i pomažemo svojim probavnim procesima da uspješno uzmu sve što tijelu treba iz pojedenog, ali i da eliminiraju s lakoćom sve što tijelu više ne treba.
Dobar tek! ????