Spicy hrana nam pomaže za vrućina

Sa vrućim danima, vjerojatno ste osjetili da apetit nije više tako jak i da vam treba laganije hrane. Ayurveda to poznaje odavno i zato istočnjačke i tropske kuhinje koriste puno ljutih začina u pripremi hrane.

Zašto?

Kako nam apetit nije jak pri visokim temperaturama, tako i kapacitet probave (naš Agni) nije u stanju probaviti hranu kao u zimskim mjesecima. Ljuti okusi, poput papra, feferona, cayenskog papra, crvene papričice nam pomažu probuditi Agni za vrijeme jela, probaviti hranu i nakon toga se Agni vrlo brzo spušta na prijašnji nivo.

Salt,spices.jpeg

Kisela hrana, poput octa, krastavaca, fermentiranih mesnih proizvoda (kobasice, kulen i ostali suhi naresci) čine tijelo sve toplijim i satima nakon takvog obroka se preznojavamo jer toplina u tijelu koju oslobađaju kiseli okusi traje puno iza obroka i vrlo polako pada na prijašnju. Stoga – od ljutog će vam biti lakše probaviti obrok, a od kiselog će vam biti toplije. Stoga, Ayurveda savjetuje trpke, gorke i slatke okuse tijekom vrućih mjeseci – jer oni hlade tijelo, a ljuto treba pojesti u tragovima kako bismo olakšali probavni proces.

Ujedno, nakon ljute papričice za ručak, temperatura okolnog zraka će vam se činiti puno ugodnijom. 😉

Uživajte u spicy ljetu i budite si dobri!

Larisa

čitajte nas i na Facebooku: https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/?fref=nf

Ayurveda

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner

larisa.cizmesija@gmail.com

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?

ANĐELI I TERAPIJSKI RAD