Zašto koristimo Doshe u Ayurvedi?

Preplavljeni smo određivanjem svojih konstitucijskih faktora na internetu, člancima u popularnim časopisima i društvenim mrežama. Jesmo li Vata/Pitta/Kapha tip? Jedan od razloga tome je pokušaj spoznaje tko smo mi i kako si pomoći. Ayurveda je znanost stara tisućama godina i ona daje odgovore na ta pitanja. Ayur znači život, a veda znanje, znači da je Ayurveda znanost o životu. Što je primarni cilj Ayurvede? – Spoznati sebe. To je onaj cilj kojim članci i tekstovi na koje nailazimo mame svakoga tko se odvažio iskušati u samopomoći.

Budući da živimo u svijetu koji se kreće brzo i svi smo se našli u nekakvom disbalansu, mentalnom, emotivnom i/ili fizičkom, normalno je da želimo pronaći recepte za pomoć sami sebi.

Doshe ili konstitucijski upravitelji su u Ayurvedi dio teorije pet elemenata. Sama riječ dosha znači = ono što je u pomaku od normalnog. Doshe se koriste za određivanje disbalansa. Kao terapeuta, klijenti me skoro uvijek pitaju „Koja je moja konstitucija? Jesam li Vata, Pitta ili Kapha?“ Ono što se koristi kao značajka disbalansa pretvorilo se u određivanje obrazaca naših tijela i uma. To je, prema Ayurvedi, krivo postavljanje nas samih u kontekst. Ono što je bitno jest – u kakvom smo tipu disbalansa i za to se koriste Doshe = konstitucijski upravitelji. Oni su u određenom postotku zastvatapittakapha.jpgupljeni u svima nama, međutim, zdrav organizam je u pravoj težini, s dobrom probavom, cirkulacijom i bez ikakvih dijagnoza. I ta pravila vrijede samo za vas osobno i ne mogu se primjenjivati na vašu djecu, susjede ili partnere.

Tijelo i um su u ravnoteži kada se pravilno odnosimo prema sebi. Svaka osoba u ravnoteži jest – „Sama dosha“ = balansirani tip. Kada smo u stanju ravnoteže (koja je svojstvena samo nama), tijelo nam šalje signale što jesti, kada odmoriti, a kada vježbati. Kada nismo u ravnoteži, određene Doshe „vuku“ na svoju stranu i prezentiraju svoje značajke te se vodimo za nekim odlukama koje pogoršavaju naš postojeći odmak od ravnoteže. Isprva nam tijelo govori što bi bilo dobro za nas, međutim, kako poremećaj napreduje, Dosha koja je povišena stvara žudnju za hranom i aktivnostima koje su njoj svojstvene i dovodi nas u još veći disbalans, koji na kraju rezultira bolešću i – dijagnozom.

Stoga, Doshe koristimo u Ayurvedi u određivanju stupnja pomaka u ravnoteži, a ne za određivanje nas samih. Mi smo savršena bića, čije tijelo i um sami govore što nam treba i kako si poomoći. Zato je nužno imati uravnotežen život i miran um, kako bismo dali sebi priliku osluškivati na koju hranu nas navodi i što bismo trebali raditi kako bismo si pomogli.sama dosha.jpg

Jedan jednostavan primjer: ako mislimo da smo Kapha tip, a bili smo tjednima pod stresom, na vjetru i jeli smo sendviče ili skoro ništa, a osjećamo se slabi i iscrpljeni, smatramo da bismo trebali jesti onako kako na internetu piše da bi Kapha dosha tipovi trebali jesti. To znači da ćete krenuti postiti, jesti laganu, suhu hranu, salate, trpke i ljute začine s malo ili nimalo masnoća. Usto, ako je doba jeseni i hladno je – pogoršat ćete cijelu situaciju. Vjetar, hladnoća, s umorom i suhom hranom doprinijet će povišenoj Vata doshi i jedući suho, hladno (salate), bez masnoća će Vata dosha i dalje raditi nered u tijelu. Ako dobro promislite i osluškujete sebe, prvi poriv bio je pojesti toplo, masno varivo, leći u krevet i odmarati. Međutim, greška intelekta (koja je u Ayurvedi smatrana prvim i najćešim uzrokom svih bolesti) navodi na internet-članke i kombinacije hrane za vašu „primarnu“ doshu i, umjesto da poslušamo tijelo, damo iscrpljenoj Kaphi uljnatu, toplu hranu koja će smiriti njen Vata poremećaj, napravit ćemo još veći nered u organizmu jedući lagane salate koje hlade i isušuju tijelo i crijeva.

Stoga, prije svega, trebamo slušati sami sebe jer tijelo zna što mu treba, a ako se predugo ne osjećamo dobro, potražite pomoć ayurvedskog terapeuta. Hrana i lifestyle su najčešće korišteni načini pomoći u Ayurvedi, koje će vam preporučiti netko tko zna prepoznati kakvu vrstu pomoći trebate.

Budite si dobri.

nice tree.jpg

Larisa Čižmešija

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

larisa.cizmesija@gmail.com

Mob: 385 (0)95 574 0332

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?