Kisela repica tradicionalno je jelo u kontinentalnoj Hrvatskoj. Jako je ukusno. Obično se priprema sa grahom i kobasicama ili sušenim mesom. Zašto je tako popularno zimi? S Ayurvedskog gledišta, kiseli okus zadržava i akumulira toplinu u tijelu. Budući da smo zimi pothlađeni I treba nam pomoć oko regulacije temperature tijela, kisela variva su idealna. Jušnati sadržaj omogućava tijelu dovoljno tekućine, koja se dodatno gubi sa hladnijim temperaturama – isušivanjem kože, a masnoće koje imamo u varivu lubriciraju tkiva I organe I spriječavaju dodatno isušivanje I usporavanje metabolizma. Izabrala sam leću jer je ayurvedski prihvatljivija I svakom konstitucijskom tipu će biti lagana za probaviti. Osim toga, za 20 minuta je kuhana.
Svako varivo možete obogatiti mesom po želji. Savjetujem da je meso iz pouzdanog izvora. Ukoliko se radi o crvenom mesu, jednom tjedno ili 2x mjesečno je sasvim u redu pojesti ga u hladnijem dijelu godine.
Kombinirajte po željama.
Sastojci:
1 glavica luka, 3 češnja češnjaka
2 mrkve
500g kisele repice
200g crvene leće (ili koje druge)
Meso po želji
Začini: sol, papar, đumbir u prahu, kumin, korijander, lovorov list, peršin (sušeni), kurkuma (po željama igrajte se onime što imate u kuhinji)
Na malo gheeja ili ulja popecite luk I mrkvu (1min), dodajte ostatak povrća I zalijte vodom da prekrije sve sastojke.
Dodajte začine. Kad zakipi, smanjite vatru I kuhajte na laganoj 30-ak min, dok leća ne pukne I mrkva omekša.
Servirajte uz malo chappatija ili domaći kruh.
Dobar vam tek!
Ayurveda
Mob: 385 (0)95 574 0332