5 elemenata u Ayurvedi

 

Elementi su pojam koji je odavno poznat i na Zapadu je prihvaćen kao konceptualno polazište prirodnih medicina i alternativnih načina liječenja. Ayurvedska medicina je jedna od znanosti koja teoriju 5 elemenata ima u samom korjenu razumijevanja života. Sama ayurveda bazira se na principu 3 Doshe (Vate, Pitte i Kaphe) i na teoriji 5 elemenata (eter, vjetar, vatra, voda, zemlja).

Osnovna pretpostavka je da smo svi mi sastavljeni od svih 5 elemenata i sve 3 Doshe. Ono što nas sve čini toliko jedinstvenima jesu omjeri u kojima su svi ti elementi u nama raspoređeni.

Postavlja se pitanje jednojajčanih blizanaca, koji su gotovo identične fizičke konstitucije, a ipak razvijaju drugačiju simptomatologiju i patologiju u ayurvedkoj kliničkoj slici. Zašto je tome tako? Postoje razni načini na koje utječemo na svoje tijelo i na svoju psihu. Jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih je – hrana koju jedemo. Neka hrana je dobra za nas, dok druga nije. Hrana koju biramo ovisi o našoj socijalnoj uvjetovanosti (što smo naučili jesti kod kuće), našem podneblju i potrebama našeg tijela. Svatko je drugačiji i neka hrana je jednom čovjeku lijek, dok je druga otrov i obratno. Naša psihologija i uvjetovanost naših reakcija je podložno našoj okolini, navikama, psihološkoj konstituciji, a ona ne mora biti identična onoj fizičkoj. Zato je vrlo bitno naglasiti da se ne bismo trebali povooditi za predrasudama kako su Vate nervozne, Pitte ljute, a Kaphe lijene. Sve Vate su različite, kao i ostale dvije Doshe, a pogotovo kad je osoba miješani tip, a njih je oko 70% u ukupnoj populaciji. Koji su naši odabiri koji  oblikuje naš izbor hrane, ravnaju našim metaboličkim ciklusima, promjenama u razinama hormona i što sve utječe na uvjete koji formiraju našu zdravstvenu sliku, dolazimo do toga da je naš način razmišljanja i svaki odabir hrane, pića, spavanja bitan pri definiranju našeg tijela i psihološkog stanja. Zato smo svi toliko različiti.

5elements

Elementi su u svakoj Doshi raspoređeni u različitim omjerima. Vata dosha se sastoji od etera i vjetra. Zato Vate djeluju lagano, prozračno, lepršavo, a ako ima previše elementa zraka, postaju neuzemljene i anksiozne.

Pitta dosha sadržava vatru i vodu. Ona je jedina „topla“ Dosha. Pitte su često vatrene, kako izvana, tako i iznutra.

Kapha je Dosha sastavljena od vode i zemlje. Najstabilnija je, hladna i nježna. One su sjajne majke, skrbnici i najbolji su s ljudima. Kad su nauravnoteženi (npr.puno slatke hrane), postaju letargični i bezvoljni.

different-body-types-doshas-vata-pitta-kapha

U kojoj mjeru su hrana i način razmišljanja dio nas – da mogu upravljati i našim raspoloženjima i bolestima, ayurveda daje detaljne odgovore i načine na koje si pomoći. Kada naučimo nositi se sa svojom konstitucijom, neće biti bitno koliko imamo kilograma ili kojih smo proporcija, jer će tijelo i Um raditi u međusobnoj ravnoteži.

Za informacije o vašem ayurvedkom tipu ličnosti i konstitucije, obratite nam se (Kontakt).

Budite si dobri!

Larisa Čižmešija

 

Pratite nas i na Facebooku: https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/?ref=settings

Ayurveda

https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner

larisa.cizmesija@gmail.com

Izdvojeno

Dobrodošli

Nemate račun?