Ayurvedski osvrt na tradicionalnu, domaću kuhinju – Sarma

sarmaaDolaze hladniji dani. Mnogi kreću na skijanje i borave puno vani, što sa djecom na sanjkanju, radeći u skladištu, u tvornici ili u nekim drugim aktivnostima.

Oni koji idu na posao pješice, sjede i hladnim tramvajima ujutro i poslijepodne, a i oni koji su u hladnim stanovima/kućama i imaju problem ostati ugrijani. Za sve vas – ovo je dobar članak.

Naime, svi koji žele živjeti zdravo i ugledaju se na mudrost Ayurvede, ne mogu naći puno za zimske mjesece. Zabluda da je Ayurveda isključivo vegetarijanski orjentirana je isprepletena u medijima i mnogi ne mogu naći primjerene savjete u hladnim danima, osim nekog recepta za topli čaj i povrtne, tople juhe. Čaj imamo svi kod kuće, ali – što kuhati kad nam je hladno?

Sarma je tradicionalno hrvatsko jelo. Nosi se na put, zaledi se i podgrijava i nije joj ništa. Naravno, Ayurveda smatra da podgrijana hrana nije dobra za nas, ali bolja je i takva, koju ste skuhali s ljubavlju i vlastitom energijom i dobrom namjerom, od polu-gotovih jela iz dućana koje stavite u mikrovalnu pećnicu (jer, kao, jedemo svježe napravljenu hranu).

Sarma sadržava kiselo zelje priprema-sarmekoje je kuhano. Znači, nema oslobađanja štetnih nusprodukata masnoća od pirjanja zelja, već je to prokuhano povrće u koje je zamotano mljeveno meso i riža. Nije li to zapravo jako dobro za nas? Zimi je savršeno! Kiseli okus je generator topline. Nije primjeren u velikim količinama ljeti jer nas pregrijava, ali zimi je idealan. Kiselo polagano diže tjelesnu temperaturu i polagano ju spušta, što znači da ćete imati topline za nekoliko sati. Planirate li duži boravak vani, na hladnoći, sarma je idealan obrok, bez obzira jeste li radnik u hladnjači, u skladištu, poštar ili rekreativni skijaš/border/sanjkaš na odmoru s klincima.

Ukoliko mislite da je meso loše – varate se. Zimi je meso prihvatljivo, naravno – u razumnim količinama. Jedan mesni obrok dnevno, kad je vani minus temperatura je sasvim u redu i imate dovoljno probavnog kapaciteta probaviti ga. Meso spada u fermentirane – kisele namirnice po Ayurvedi i dobro je za hladne dane, kontinentalne zime, lagane, Vataste konstitucije (i mnoge druge slučajeve, ali za to se obratite Ayurvedskom savjetniku). Gotovo svi ga mogu jesti zimi. Indija je vrlo vruća zemlja i oni nemaju mesa u kuhinji jer klima to ne dozvoljava i sve se kvari unutar 6h stajanja. Hrvatska je drugačija – kako po mnogočemu, tako i klimatološki, od Indije.

Dakle, iskoristite finu sarmu za zimu – pružit će vam unutarnje grijanje, dobar okus i zadovoljstvo za duge staze, što skijaške, što „radničke“.

Budite si dobri! (Uskoro recept za sarmu, samo da još malo zahladi). 🙂

Larisa Čižmešija, ayurvedski nutricionist i terapeut

Mail: larisa.cizmesija@gmail.com

Mob: +385 95 574 0332

Fb: https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/

By |2016-09-30T09:46:16+00:00rujan 30th, 2016|Recepti|0 Comments

Ostavite poruku

Pin It on Pinterest

Share This