Klinčić (Syzygium aromaticum) jedan je od najpopularnijih začina na našim prostorima. Blago je ljut i gorak. Poznat je kao dodatak u kuhano vino, međutim, Ayurveda koristi klinčić kao vrijedan dodatak prehrani i pomoć pri raznim boljkama.
Jak je antiseptik, djeluje antivirusno, antibakterijski i odličan je prirodni analgetik, korišten pri zubobolji.
Sažvačite malo klinčića i bol u zubu će popustiti, dok ne stignete do zubara. Osobito je koristan pri zubobolji kod male djece (naravno, ako podnose okus ili dodajte malo meda pomiješanog sa klinčićem u prahu i neka to poližu i provuku kroz bolan zub).
Suhi kašalj se ublažava jednostavnim čajem:
- skuhajte čaj od svježeg đumbira
- 1/4 čajne žličice klinčića (u prahu ili cijelog)
čajna žličica meda
Bakterijske i virusne infekcije dišnih puteva bitno ublažava čaj od klinčića, dodavanje njegovog praha u jela, inhaliranje uz dodatak eteričnog ulja klinčića.
Kako biste spriječili nadutost nakon jela, pomiješajte malo klinčića u prahu sa toplom vodom (cca 5ml) i popijte.
Klinčić se koristi u jako malim dozama (najviše 1/4 – 1/2 čajne žličice) jer je jakog okusa i vrlo je gorak. Miješajte ga s medom, prirodnim šećerom, mlijekom i gheejem.
Ayurveda
https://www.facebook.com/Sanus-vita-462787300584797/
Larisa Čižmešija 385 95 5740332, Ayurvedic practitioner
larisa.cizmesija@gmail.com